Balears Vadevi
Agricultura posa 20 milions en ajudes a la producció agroalimentària

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), ha aprovat la convocatòria de dues subvencions, corresponents a l’any 2023, per fomentar les inversions en transformació, comercialització i desenvolupament de productes agroalimentaris per valor de 20 milions d’euros. El director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha presentat aquest dimecres la convocatòria al sector agroalimentari i ja ha sortit publicada en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), per tant ja es podran presentar les sol·licituds, des de demà i en els pròxims dos mesos.

Fernando Fernández diu que «és un esforç econòmic important per part de la CAIB que el sector estava esperant des de feia molt de temps»/CAIB

Segons ha expressat el director general abans de la reunió amb el propi sector agroalimentari per explicar la convocatòria, aquest «l’estava esperant des de feia molt de temps», i que la convocatòria suposa «un esforç i una aportació econòmica molt important per part de la CAIB» però que, segons ha explicat, s’havia de fer per «donar resposta» a propostes «molt bones del sector i que suposaran múscul per a les Illes». Fernández ha afegit que es subvencionarà fins a un 40 per cent de les inversions en un primer tram i que després, en funció de si es compleixen determinats criteris, la subvenció pot arribar a cobrir-ne fins al 60 per cent.

Així, per aquestes dues convocatòries, s’hi destina un import màxim de 20 milions d’euros. A la convocatòria ordinària de projectes d’inversió en transformació, comercialització i desenvolupament de productes agroalimentaris -amb una inversió mínima de 20.000 euros i màxima 1.500.000 euros- s’hi destinaran fins a 5 milions d’euros; i a la nova convocatòria de projectes denominats com a «estratègics» d’inversió en transformació, comercialització i desenvolupament de productes agroalimentaris -amb una inversió mínima de 4.000.000 euros- s’hi destinaran els altres 15 milions d’euros. El pressupost anirà a càrrec dels comptes de FOGAIBA del 2023, 2024 i 2025.

Dades encoratjadores

Fernández ha explicat que, al 2021, el sector agroalimentari de les Balears va assolir el seu primer any de superàvit comercial en catorze anys, després de créixer en un 28% el seu valor comercial i en un 30% el valor de les seves exportacions, així com també que la transformació i comercialització de productes agroalimentaris suposa el 4,4% del PIB Balear i el 7,1% de l’ús total de l’arxipèlag. En aquest sentit, ha afegit que les empreses de l’agroindústria balear que transformen i comercialitzen els productes agraris i ramaders suposen el 13,9% del sector manufacturer.

L’agroindústria balear que transforma i comercialitza els productes agraris i ramaders suposen el 13,9% del sector manufacturer/CAIB

Quant a les actuacions subvencionables poden ser les inversions materials o immaterials que es realitzin a les Balears i afectin la transformació, la comercialització i el desenvolupament de productes agroalimentaris, excepte els producte de la pesca. Han de perseguir els objectius de millorar el rendiment, la competitivitat i el desenvolupament econòmic del sector, el foment dels productes de qualitat, afavorir la innovació i el respecte al medi ambient, la seguretat laboral, la higiene, el benestar animal i millorar les ràtios de sostenibilitat social, econòmica i ambiental.

Únicament es podrà subvencionar la compra, adquisició o millora dels béns immobles, la compra de nova maquinària i equipament fins al valor de mercat del producte, els costs generals vinculats a aquestes despeses i les inversions intangibles, com l’adquisició i desenvolupament de programes informàtics i adquisicions de patents, llicències de software, drets d’autor, marques registrades, entre d’altres. Les activitats que pretenguin acollir-se a les subvencions han de ser tècnicament viables. En el cas que el beneficiari no sigui una PIME la intensitat de l’ajuda serà del 30% dels costs elegibles, i en el cas d’una PIME serà d’un 40% dels costs elegibles, que es pot incrementar en 10 punts percentuals.

Més notícies
Els pagesos han demanat reiteradament que s'agiliti la gestió de les ajudes públiques al sectro /CAIB
Agricultura reforça el FOGAIBA per gestionar 100 milions d’euros en ajudes
Enguany s’incorporaran onze persones per atendre l'augment dels ajuts convocats
Les ajudes estan pensades per terres de regadiu/CAIB
Més de dos mil pagesos rebran ajudes per compensar la pujada dels adobs
Prop de dos milions d'euros pels cultius permanents acollits a la PAC que el Ministeri pagarà d'aquí al mes d'abril

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa