A partir d’ara la veda per a la pesca de raor s’aixeca fins al 31 de març. Cal recordar que la pesca d’aquesta espècie tan apreciada a les Balears està totalment prohibida des del primer d’abril fins al 31 d’agost, amb la finalitat de protegir-la i d’assegurar-ne una pesca sostenible. Així ho comunica la conselleria d’Agricultura i Pesca i Medi Natural, a través del portal oficial del Govern.
La quantitat de pesca permesa per llicència i dia és de 50 unitats, amb un màxim de 300 unitats per embarcació, segons explica el director general de Pesca, Antoni Grau. “La pesca del raor és principalment de caràcter recreatiu. En aquest sentit, a les Illes hi ha més de 12.000 llicències d’embarcacions recreatives, ja que, de manera professional, són poques les persones que s’hi dediquen, i les que sí, ho fan de manera ocasional”, ha assenyalat Grau.
La declaració de les captures és obligatòria pels recreatius d’embarcació a totes les reserves marines de les Illes Balears i es pot fer a través de l’aplicació per a mòbils (Diari de Pesca Recreativa -DPR-) o en paper. Totes les embarcacions que pesquin a les reserves marines de les Balears hauran de tramitar l’autorització per pescar dins la reserva, una tramitació que és gratuïta i que es pot fer per internet a la web de la conselleria.
Increment mitjà del 20% en la talla
Cal recordar que la veda del raor es va establir per primera vegada l’any 2000, i arribava fins al 31 de juliol; des de llavors, en base de criteris biològics, s’ha anat ampliant i complementat amb altres mesures. Per exemple, a les reserves marines de Mallorca s’ha establert un ham mínim de 5,7 mm per a la seva captura. Com a resultat de totes aquestes mesures i de l’elevat grau de compliment de la veda, la presència de l’espècie i les captures s’han mantingut en totes les zones de pesca, amb un increment mitjà del 20% en la talla dels peixos.

Eivissa controlarà amb dron la captura de raor
El Servei de Pesca del Consell Insular d’Eivissa fa enguany les tasques de vigilància del litoral de l’illa amb la nova embarcació de control pesquer ‘Artet’ estrenada a finals de 2022 i amb l’ús de mitjans aeris com és el nou dron que fan servir els inspectors.
També a partir de l’1 de setembre el Servei de Pesca recollirà dades sobre l’estat de les diferents pesqueres de raor al voltant de l’illa d’Eivissa en col·laboració amb pescadors recreatius voluntaris, cosa que permetrà tenir una visió global de tot el litoral de l’illa d’Eivissa. Es recolliran dades com rendiments pesquers, mida i sexe de les captures. A més, en col·laboració amb altres administracions i centres d’investigació, es prendran dades sobre la incidència del paràsit Scaphanocephalus sp el qual provoca l’aparició de punts blancs o negres sobre la pell del raor.
Es recorda l’obligatorietat de declaració de captures a la reserva d’es Freus d’Eivissa i Formentera i a Tagomago, un tràmit que es pot realitzar a través de l’aplicació mòbil Diario de Pesca Recreativa (DPR). Des del servei de Pesca del Consell Insular d’Eivissa es recomana a tots els usuaris que duguin la seva llicència de pesca recreativa al dia i es recorda que el període de pesca per al raor és fins al 31 de març, per la qual cosa es demana prudència els primers dies d’aixecament de la veda per evitar aglomeracions d’embarcacions. Es recomana sempre estar pendents el dia abans de sortir a pescar del pronòstic del temps per organitzar-se.
El servei de Pesca del Consell Insular d’Eivissa recorda també es recorda que fins a l’1 d’octubre no es poden capturar exemplars de verderol de menys de 30 cm al voltant de les illes d’Eivissa i Formentera.