Balears Vadegust
Destil·lació, emmagatzematge i verema en verd per aquest ordre, els ajuts del ministeri al sector del vi
Sumoll d'Heretat Montrubí

!--akiadsense-->

Tot i que ja fa setmanes que se’n parla no ha estat fins aquest dimarts que el Consell de Ministres ha donat llum verda al decret que ha de regular els ajuts al sector del vi per compensar la crisi del coronavirus. Aquest dimecres s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat i preveu tres mesures que les prioritzarà per aquest ordre: destil·lació de crisi, emmagatzematge i verema en verd. Però tot i que ha tardat la seva aprovació els terminis per sol·licitar ajuts són curts pel que obligaran a prendre decisions ràpides als que s’hi vulguin acollir.

Així, la destil·lació de crisi voluntària està pensada per vins a ganel amb un mínim d’11 graus d’alcohol i que siguin de la campanya 2019-2020. Se subvencionaran fins a 2 milions d’hectolitres, 0’5 milions d’hectolitres pel vi amb denominació d’origen i 1’5 milions d’hectolitres pels vins sense DO. Ara bé, es contempla una excepció pel vi base de la DO Cava en la que es permetrà la destil·lació de crisi de vins amb 9’5 graus d’alcohol.

Els destil·ladors rebran un ajut de 0’40 € per litre pels vins amb DO, 10 cèntims menys dels que demanaven els sindicats de viticultors del cava, i 0’30 € per litre per la resta, i aquests seran els encarregats d’abonar al subministrador del vi l’import de l’ajut una vegada s’hagi descomptat el cost de la destil·lació. És a dir que no és un ajut directe pels cellers. L’alcohol resultant que es destina majoritàriament a fer biocombustible també s’usarà per a la fabricació de productes desinfectants i farmacèutics. El termini per sol·licitar l’ajut que recordem l’haurà de fer l’empresa destil·ladora, finalitza dia 23 de juny i s’haurà de fer amb una relació dels que subministraran el vi.

L’emmagatzematge privat és la segons mesura que contempla el Ministeri d’Agricultura i la preveu per 2 milions d’hectolitres amb vins emparats per una denominació d’origen i 250.000 litres de vi amb IGP. Hauran de ser vins a granel que estiguin emmagatzemats en dipòsits o magatzems precintables de manera que es pugui garantir que aquest vi no es vendrà abans del període de guarda que s’ha compromès.

Els vins embotellats no entren en aquest apartat, tret dels vins escumosos. En aquest cas s’hauran d’ubicar també en suports que es puguin precintar. La subvenció serà de 0’027 € per hectolitre i dia de vi emmagatzemat i el mínim serà de 50 hectolitres per celler tret de les Illes Balears, entre d’altres zones, que serà de 25 hectolitres per sol·licitant. Així es podrà guardar fins a prop d’un any pels vins negres i un màxim de 180 dies per la resta. En aquest cas, els ajuts s’abonaran en el moment que es formalitzi el contracte i com a màxim abans del 15 d’octubre.

La tercera mesura serà la que comptarà amb una subvenció, per a tot l’estat, de 10 milions d’euros per la verema en verd en vinyes emparades per una denominació d’origen. Ara bé, per aquest exercici seran 4 milions i la resta, 6 milions d’euros, amb càrrec a l’exercici 2021. Un ajut que es concedirà a les comunitat autònomes que ho sol·licitin abans del 14 de juny.

La verema en verd, suposa destruir o eliminar totalment el raïm de les vinyes quan encara no són madurs per tal de deixar a zero la producció de la parcel·la sense excepció. Les compensacions es calcularan en funció del cost directe de la destrucció és a dir, la despesa que es generi per fer quest procés, i també per la pèrdua d’ingressos derivats de la destrucció d’aquest raïm.

Finalment l’article 37 d’aquest Decret explica que els consells reguladors hauran de prendre decisions encaminades a reduir la producció de la verema 2020-2021 d’acord amb les seves situacions particulars, disminuint en tot cas els rendiments màxims per hectàrea de raïm per vinificació que pugui acompanyar-se o substituir-se per altres decisions que suposin una reducció en la producció de raïm. Aquestes mesures s’hauran de comunicar abans del 30 de juny de 2020 als òrgans competents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa