Balears Vadegust
Madrid fa cas al sector del vi de Balears i modificarà els criteris dels ajuts
La consellera d'Agricultura ha participat a la Conferència Sectorial d'Agricultura i Desenvolupament Rural
La consellera d’Agricultura ha participat a la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural

!--akiadsense-->

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació s’ha compromès amb la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, a crear un grup de feina per revisar i millorar els criteris de repartiment de fons del ‘Programa de Suport al Sector de Vi’. De la Concha ha expressat la protesta dels productors de les Illes Balears i del Govern autonòmic a la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural presidida pel ministre Luis Planas. La principal discrepància rau en els criteris de repartiment de fons en la mesura de reestructuració de vinyes. Actualment, amb els criteris que hi ha el Ministeri d’Agricultura només cobreix el 55% de les sol·licituds de les Balears en aquesta mesura.

Aquest 2020 les Balears han presentat sol·licituds per reestructuració de vinya per valor de 565.439 euros però el ministeri d’Agricultura sols ha assignat 308.229 euros en Conferència Sectorial a les Illes. Actualment, hi ha comunitats autònomes, que amb els criteris actuals, cobreixen el 100% de les sol·licituds. La conselleria ha heretat una situació que penalitza clarament les Balears i que no comparteix. Els criteris que regeixen aquest repartiment es varen establir l’any 2012. Tot i això, foren revisats el 2018 per un grup de feina, però no es varen incorporar totes les posicions de les comunitats autònomes, com la de les Balears.

El principal criteri de repartiment actual és el de la superfície. El 65% dels fons disponibles es reparteixen en funció de les hectàrees de vinya existents, i no de les sol·licituds fetes cada any. La Conselleria d’Agricultura considera que aquest criteri s’hauria de rebaixar al 50% dels fons. D’altra banda, es va reservar un 2% de la dotació per a les Balears i les Canàries, però finalment es va afegir Galícia. Novament, aquesta reserva es distribueix d’acord amb la superfície, i per tant, Galícia obté el 75% d’aquest 2%, les Canàries, el 20%; i les Balears, just el 5% restant. Finalment, i tot i que existeix la possibilitat d’optar als fons que altres comunitats no han gastat, pel sistema de repartiment existent no hi ha capacitat per executar-lo. Per això, De la Concha ha expressat “la necessitat de revisar els criteris perquè s’ajustin més a la realitat del sector del vi illenc”.

Vinya i copa de vi

!--akiadsense-->

Les Balears han aconseguit adaptar els criteris de les mesures extraordinàries pel sector del vi a causa de la COVID-19. El Ministeri ha acceptat volums mínims de vi ajustats a les Balears o la compensació de les despeses de destrucció. Finalment, però, davant el nombre de sol·licituds globals presentades, ha aplicat el prorrateig a aquesta ajuda. El prorrateig ha estat lineal entre totes les comunitats autònomes, amb realitats d’extensió tan diferents com la de Castella-La Manxa o la de Castella i Lleó, davant la dimensió de les Balears, què s’ha vist novament perjudicada.

Per altre costat, el ministeri ha posat en marxa mesures extraordinàries amb un Reial Decret del 9 de juny que han permès que les Balears rebin un total de 214.769,23 euros en ajudes per a l’emmagatzematge privat de vi i també per la collita en verd. Tot i que s’han incorporat els criteris que havia sol·licitat la conselleria (com els volums mínims, altres formes d’emmagatzematge o la compensació de les despeses de destrucció), finalment el ministeri aplicarà el prorrateig amb aquesta ajuda perquè ha rebut més sol·licituds de les previstes. Accepta un 43% del total sol·licitat per a la mesura de collita en verd, el 44,31% del sol·licitat per a l’emmagatzematge de vi amb Denominació d’Origen (DO) i el 100% del sol·licitat per a l’emmagatzematge de vi amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

Es tracta de 176.773,91 euros per als sol·licitants de la mesura de la collita en verd, 29.530,43 euros per als de l’emmagatzematge en DO i 8.464,89 euros, els de l’IGP.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa