Balears Vadevi
Més de 43 mil hectàrees ja són de cultiu ecològic a les Balears

Coincidint amb la celebració de la Diada d’Agricultura Ecològica, que s’ha fet aquest cap de setmana a Porreres amb gran èxit de participació, el Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE) ha publicat el darrer informe amb les dades corresponents al 2022. Segons aquestes dades, l’any 2022 el nombre d’inscrits en el registre del CBPAE ha assolit la xifra de 1.196 operadors i una superfície de 43.074 hectàrees en el conjunt de l’arxipèlag. De les noves hectàrees inscrites, n’hi ha 465 que són hectàrees destinades a la producció i extracció de sal marina, que des del 2022, amb l’entrada en vigor del nou Reglament Europeu sobre producció ecològica, ja es pot certificar com a ecològica.

En el cas de la superfície agrària ecològica inscrita hi ha hagut un increment del 7,1%, és a dir, 2.841 hectàrees noves. Cal destacar l’increment de superfície agrícola d’Eivissa (25%), superant per segon any consecutiu el 25% d’increment respecte als anys anteriors.

Aprofitant la Diada es feren públiques les dades corresponents a 2022/APAEMA

La ramaderia aixeca el cap

El sector ramader ecològic segueix remuntant, i això es plasma en l’increment respecte a l’any anterior en el nombre de caps dels ramats oví (+7,5%); avícola (+24%); porcí (+5%); caprí (+20%) i apícola (+36% de caseres en producció).

En el conjunt de les Balears hi ha 316 explotacions ramaderes, 10 més que l’any 2021. Per tipus de bestiar continua destacant les explotacions que tenen ramaderia ovina. En total hi ha 152 explotacions amb 23.245 caps, el que suposa un increment del
7,5%.

En segon lloc, hi ha 57 explotacions de ramat avícola amb 15.277 caps, el que suposa un increment del 24%. D’aquests, un 77% es dedica a la producció d’ous, mentre que la resta, un 23% es dedica a la producció de carn. També destaquen els increments en el nombre de caps dels ramats porcí (+5%); caprí (+20%) i apícola (+36%), arribant a les 259 caseres en producció.

Moment del lliurament del premi al Producte Ecològic de l’Any/APAEMA

Cada vegada més operadors en ecològic

L’informe recull el nombre total d’operadors. En concret a les Balears, el 2022, hi ha hagut 1.196 operadors ecològics l’any 2022. D’aquests 816 són productors i 380 elaboradors, 27 més que l’any passat, el que suposa un increment del 7,6%. En total sumen 397 activitats diferents. Dels 1.196 operadors al CBPAE, entre persones físiques i societats, dels quals 837 són representats per homes i 359 per dones. És a dir, un 70% dels titulars són homes i un 30% són dones.

Per grau d’importància, en l’àmbit global de les Illes Balears, destaquen els comerços (22%); les tafones i envasadores d’oli (14%); les bodegues i l’embotellament de vins i caves (11,3%) i la panificació i pastes alimentàries (6,5%). Aquests 4 sectors suposen més del 50% de tota la indústria agroalimentària. Respecte a l’any anterior, els sectors on hi ha hagut un major increment el 2022 han estat: els comerços (+14%), passant de 77 a 88 comerços i l’embotellament de vins i caves (+12,5%), passat de 40 a 45 indústries elaboradores.

Una selecció de productes ecològics opten cada any al premi, que enguany ha estat pel formatge Sa Cabreta/APAEMA

També creix la superfície de terra dedicada a l’ecològic

L’any 2022, s’ha arribat a les 43.074 hectàrees, de les quals 465 ha. són destinades a la producció i extracció de sal marina i 42.609 ha. són superfície agrària.

Per illes, Mallorca s’ha incrementat amb més de 2.200 ha. noves respecte a l’any anterior (+7%). Menorca arriba a les 7.392 ha. Destaca l’increment del 25% de superfície agrària ecològica a Eivissa, amb la incorporació de 255 ha. noves; i també l’increment del 16% de superfície inscrita a l’illa de Formentera, arribant a les 310 ha. inscrites.
La superfície ecològica de les Balears representa el 17,2% de la SAU de les Balears, el que suposa un increment de l’0,8% respecte a l’any anterior.

Per grau d’importància, en l’àmbit global de les Illes Balears, destaquen les superfícies dedicades a: les pastures i els farratges (51%), els cereals i les lleguminoses (14%), els boscos i la recol·lecció silvestre (13%), els fruits secs (10%), el guaret i l’adob verd (5%), l’olivar (3%) i la vinya (3%).

Pel que fa als cultius que més augmenten respecte al 2022, destaca la superfície de guaret i adob verd que ha crescut un 51% (679 ha. noves). La de pastures i farratges que ha crescut un 11% (2.133 ha. noves). La de vinya que ha crescut un 9,9% (107 ha. noves). I la d’olivar, que ha crescut un 9,7% (122 ha. noves).

Els planters tenen un lloc destacat a la fireta/APAEMA

La vinya eco va a més

En el cas de la vinya, cal destacar que la superfície de vinya ecològica frega el 50% del total de la vinya plantada a les Illes Balears.
Per altra banda, la superfície destinada a cultius de cereals i lleguminoses aquest 2022 ha patit un decreixement d’un 10,7% (731 ha. manco), la causa d’aquesta disminució pot ser per la rotació de cultius que implica el maneig ecològic en aquesta superfície, ja que aquest nombre d’hectàrees es pot correlacionar amb l’increment sofert en el nombre d’hectàrees de guaret i adob verd.

Més notícies
Porreres acullirà un any més la Diada que tanca una setmana plena d'activitats/APAEMA
APAEMA celebra la diada d’agricultura ecològica, diumenge a Porreres
Els visitants trobaran al voltant de 70 estands de productors, elaboradors i entitats, així com taules rodones, exposicions, tastos, música en directe i activitats per a infants
APAEMA vol que el sector de la restauració i l'allotjament turístic compri producte ecològic/Cedida
APAEMA demana que s’inclogui la producció ecològica en la Llei Turística
Reclama al Govern que el compromís de compra de producte local per part dels establiments turístics inclogui la producció ecològica

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa