Balears Vadegust
Ramaders llancen un SOS davant l’eventual descens en el consum de carn

Els ramaders llancen un SOS davant la conjunció en el temps de dos fets que, afirmen, comprometen el negoci del sector. En pocs dies es declarava una passa de llengua blava a Mallorca i es posava en marxa la campanya del Ministeri de Consum aconsellant la reducció del consum de carn a la ciutadania. Aquesta situació ha posat un mal de cap amb el que no hi comptaven.

A Mallorca i Menorca ja ha començat la vacunació contra la llengua blava/CAIB

Respecte a la llengua blava, la conselleria d’Agricultura ha actuat amb agilitat i ha iniciat la campanya massiva de vacunació de tot el bestiar remugant, vaques i ovelles, començant per les explotacions amb activitat comercial de Mallorca, on ja s’han declarat 25 casos, la majoria en oví. Els vaccins han arribat aquesta setmana a Menorca i ja s’ha començat a vacunar a la zona de Ciutadella i aquesta setmana vinent se començarà a vacunar a Eivissa. L’objectiu és que d’aquí a la tardor, tota la cabana estarà immunitzada.

La qüestió és ara veure si això té conseqüències en la comercialització. Els ramaders ja han expressat el seu temor que caigui les vendes i es desplomin els preus. Més ara amb la polèmica sorgida a ran de la campanya contra el consum excessiu de carn.

Tot plegar ha provocat la reacció indignada de les Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears. A través d’un comunicat critiquen les declaracions realitzades per part del Ministre de Consum, Alberto Garzón, a qui retreuen que llanci aquesta campanya en un moment delicat pel sector que encara no s’ha recuperat dels efectes de la COVID 19.

Cooperatives destaca la rellevància que té la ramaderia en la gestió del territori de Balears i la problemàtica que suposa per a això la disminució de la cabanya ramadera, fet que s’ha produït en els últims 10 anys, reduint-se en una mitjana del 30%.  “Consumint carn de xot i boví, així com els productes derivats de la ramaderia d’origen Illes Balears es contribueix al manteniment de l’activitat i per tant als efectes beneficiosos que aporta a la societat”.

La presidenta de Coooperatives Agro-alimentàries de les Illes Balears, Jerònima Bonafé, recorda que “tota la ramaderia dels Illes Balears es duu a terme en explotacions de manera extensiva, això vol dir que els animals pasturen la major part del dia, sobretot el sector d’oví, caprí i boví de llet i carn de Menorca. La ramaderia i l’agricultura aporten un gran valor a les nostres illes, a nivell de paisatge i de riquesa gastronòmica tan important per al sector turístic que no hem de deixar de costat. El sector ramader de Balears està molt compromès amb la sostenibilitat mediambiental i compleix estrictament amb el model de producció europea, el més estricte de tot món. Per tant, no podem culpabilitzar a la ramaderia de l’efecte d’hivernacle. Al contrari, cal recordar l’efecte embornal de les pastures i la protecció que realitzen al Medi Ambient.”

“Cal desculpabilitzar el sector agrari de l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle i posar en valor la importància del sector ramader per a Balears. Els gasos d’efecte d’hivernacle procedents de la generació d’energia i el transport a partir de combustibles fòssils són la major font de contaminació a Balears juntament amb els processos industrials. El tractaments de residus juntament amb la ramaderia i l’agricultura estan en últim lloc, suposant aquesta última únicament el 2,2% del total ”, incideix Bonafé.

La ramaderia a les Balears és de tipus extensiu i no provoca els problemes mediambientals que s’atribueixen a la intensiva/CAIB

Recorden les Cooperatives que el sector ramader aporta un inqüestionable valor a la dieta mediterrània que ha convertit al nostre país en un dels més saludables i de major esperança de vida del món.  

A les Illes Balears, el consum per càpita de productes carnis, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació en 2019 va ser de 45,14 quilos de mitjana a l’any de carn; entre carns fresca i processades.
També en els últims 10 anys s’ha reduït a Espanya més d’un 10% la venda d’antibiòtic per a ús veterinari, d’acord amb l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

També us pot interessar: “El Consell de Mallorca fa costat als ramaders davant la polèmica sobre el consum de carn

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa