Balears Vadegust
Recta final per l’autorització de l’Esperó de Gall, el Mancès de Tibús i el Callet negrella
Botelles de les noves varietats que s'han tastat aquest dijous
Botelles de les noves varietats que s’han tastat aquest dijous

!--akiadsense-->

El procés va començar fa més de deu anys i ara sembla que a finals d’enguany s’aconseguirà la fita de l’autorització definitiva per la vinificació. Així ho ha comunicat aquest dijous la consellera d’Agricultura Mae de la Concha a una representació dels cellers que hi han col·laborat al llarg d’aquesta dècada en el procés: “la conselleria està tramitant la darrera fase per autoritzar la plantació i vinificació de les varietats de vinya Callet Negrella, Esperó de gall i Mancès de Tibús”. És la darrera passa d’aquest procés, després de l’aprovació de la inscripció al Registre de Varietats Comercials del ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. La proposta d’autorització està ara en consulta prèvia. Finalment s’enviarà al Consell Consultiu i es publicarà al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB). La previsió és que a finals d’any aquestes tres varietats recuperades ja es puguin plantar a les Illes Balears.

La conselleria ha organitzat aquest dijous un tast de vins d’aquestes varietats, juntament amb les tres bodegues col·laboradores: Can Axartell, Galmés i Ribot i Tianna Negre. De la Concha ha destacat “la importància de l’experimentació en tots els camps del sector primari i, en concret, en el de la vinya, ja que permet, cada vegada, anar cap a un producte més selecte i únic”. De la Concha ha dit que això “permet definir la personalitat del sector vitivinícola i destacar en el mercat”.

El tast és una de les últimes fases per autoritzar noves varietats
El tast és una de les últimes fases per autoritzar noves varietats

!--akiadsense-->

El Callet Negrella, l’Esperó de Gall i el Mancès de Tibús són varietats autòctones negres. El Callet negrella és molt semblant a la varietat Callet, ja autoritzada. Fou trobada a la zona de Cas Concos, a Felanitx, tot i que durant unes prospeccions es va recollir com a Batista o Mantonegro, però uns estudis genètics van demostrar que no era així. El Mancès de Tibús és una varietat molt comuna fins al segle XIX i l’Esperó de gall està molt citada al final del segle XIX. En ambdós casos, les plantes es troben ubicades a la col·lecció de Sa Granja. Durant la trobada d’aquest dijous, des de l’IRFAP també s’ha explicat el nou protocol per a les finques col·laboradores, així com el de col·laboració en microvinificacions experimentals.

El Callet Negrella, l’Esperó de Gall i el Mancès de Tibús han estat objecte d’estudi tant per part del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (amb cinc anys de valoracions agronòmiques, estudis de l’estat sanitari i de descripcions ampelogràfiques) com per part de l’IRFAP (amb un informe de cinc anys de microvinificacions amb les bodegues col·laboradores). Enguany seran autoritzades a les Balears. La darrera varietat autoritzada va ser l’Escursac el 2016 i anteriorment, el 2011, es varen autoritzar la Gorgollasa i el Giró ros. Actualment, altres varietats es troben en fase d’autorització. Una d’elles, el Giró negre, en un estadi més avançat, i l’Argamussa blanca, en una fase més inicial. Així mateix, s’estan iniciant els estudis previs de sanejament amb la Llora (present a Menorca i a Eivissa), el Valent blanc i el Vinater blanc.

Un instant del tast de les noves varietats recuperades
Un instant del tast de les noves varietats recuperades

Segons les consideracions fetes durant el tast, el Callet negrella destaca per ser una varietat equilibrada per la seva acidesa, en nas presenta aromes florals i de fruita, i en boca és un vi amable, rodó, llarg i gens astringent. L’Esperó de gall és un vi curiós i diferent, amb molta personalitat i diferenciat de la resta. Presenta aroma a pebres torrats en nas i afruitat de pera en boca. S’ha considerat un vi elegant i amb essència. Finalment, el Mancés de Tibús és un vi jove, que podria adoptar el perfil de vi rosat o ancestral. Destaca per l’aroma a fruita vermella, tot i que és un vi tancat. A la vegada, s’ha considerat que té poc cos i assoleix poc grau alcohòlic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa