Balears Vadegust
El xef menorquí Josep Maria Borrás, el millor cuinant ‘peix descartable’

El xef menorquí Josep María Borrás s’ha proclamat vencedor del primer campionat que busca la “Millor elaboració de Peix Descartable“, patrocinat per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

En una final molt disputada, que va tenir lloc a Calvià, i amb plats dignes de qualsevol restaurant amb estrella Michelín, tal com assegurava José Luis Córcoles, director comercial de HORECA Balears. Ricardo Rossi, Cristian Rivera, Bernat Reines, Noelia Arbos, Fabio Tullini i José María Borras han estat els sis cuiners que han aconseguit, després de ser guanyadors i finalistes en els campionats d’HORECA Mallorca, HORECA Eivissa i HORECA Menorca, participar en la gran final de Balears, amb les seves creatives propostes amb peixos de descart.

Aram Ortega, director general de polítiques per a la Sobirania Alimentària, ha destacat que “el campionat ha complert el seu objectiu de fer valdre el producte de la nostra mar, connectant amb ell a pescadors amb productors i cuiners i donant de nou a conèixer una gran gamma de peixos de descart, que amb aquest campionat, hem descobert que són molt valuosos”.

Les aromes que identifiquen Menorca en el nostre imaginari, camamilla i taronja, arrodoneixen la creació de Borrás/CAIB

José María Borrás, xef del restaurant Santa Marianna d’Alaior ha iniciat la defensa del seu plat guanyador relatant que, “com molts asseguren, Menorca fa una olor especial”, i en la seva proposta ha inclòs les olors que per a ell defineixen l’illa. De manera creativa ha acabat el seu plat en taula davant el jurat amb un perfum de camamilla amb essència de taronja per a potenciar el peix que ha triat per a la final: una mollera pescada el mateix dia, a trenc d’alba, a Mallorca.

El guanyador d’aquesta primera edició amb el premi que li lliura el director general Aram Ortega/CAIB

Un campionat amb vocació de continuïtat

L’acte, dinamitzat per Koldo Royo, estrella Michelin i assessor gastronòmic d’HORECA Balears, ha comptat amb un jurat de destacats especialistes en peix com Pedro Mercant, que presideix l’Organització de Productors de Pesca de Mallorca (opmallorcamar), Marta Roselló, Cap de cuina i propietària de Sal de Cocó i especialitzada en cuina de peix, així com el president de ASCAIB, José Cortés, Lydia Corral, redactora gastronòmica, Miguel Vera, portal gastronòmic Ser Foodie, Olivia Caballero, Cap de Servei de Planificació i Partipació de la Direcció General d’FP i Ensenyaments Artístics Superiors i Benny Aguiló, assessora tècnica en Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern dels Illes Balears.

L’acte s’ha celebrat en el centre de l’IES Calvià, en el seu centre de Formació professional, on els alumnes han preparat un bufet per als assistents al campionat i han col·laborat en la final portant els plats dels finalistes al jurat. Antoni Baos, director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics, ha agraït al centre la seva participació i la important labor dels docents per al futur dels professionals del sector de gastronomia.

HORECA Balears ha agraït a tots els cuiners i cuineres el nivell vist en tots els campionats celebrats aquest any 2023 i assegura que ja es posa a la feina per a preparar les pròximes edicions. També ha assenyalat la importància del suport de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, per apostar i potenciar els esdeveniments per als professionals de les Illes Balears amb la seva col·laboració en totes les nostres fires i per patrocinar el Campionat, que “ha estat un èxit de participació i en el qual podem assegurar haver complert els objectius pels quals va néixer el projecte”. I concloïa, “esperem en 2024 celebrar el II Campionat “Millor elaboració de Peix Descartable”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa