Balears Vadevi
Científics americans busquen la fórmula per fer el millor tequila del món

Si la feina dels científics va ser clau en el gran creixement en vendes i prestigi del vi de Califòrnia (Estats Units), ara un equip d’investigadors ha decidit fixar-se en dues begudes: el mezcal i el tequila. Provinents totes dues de la planta agave, un article publicat a ‘Wine Searcher’ explica com, des de la Universitat de Califòrnia – Davis, s’està començant a fer recerca per ajudar el conreu d’aquesta planta tant com, en el passat i el present, s’ha aconseguit amb el de la vinya.

Una donació per investigar sobre l’agave

Dos grangers, Stuart i Lisa Woolf, han donat 100.000 dòlars a la universitat per animar els científics a investigar sobre l’agave. Tot i que el seu negoci principal són les ametlles i els tomàquets, també tenen una finca de prova amb 900 plantes d’agave i creuen que Califòrnia podria competir amb els tequiles i els mezcals de Mèxic, especialment amb la tendència creixent del mercat nord-americà pels licors casolans en general i el tequila en particular. L’encarregat d’obrir aquesta nova línia és Ron Runnebaum, processor associat de viticultura i enologia de la universitat.

El conreu de l'agave podria començar a créixer a Califòrnia durant els propers anys | Ruben13montes (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
El conreu de l’agave podria començar a créixer a Califòrnia durant els propers anys | Ruben13montes (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)

L’aigua necessària, la sequera…, tot un món per conèixer

Entrevistat pel mitjà, el científic diu que el primer que cal és investigar la tolerància a la sequera de l’agave, un factor clau en un indret com Califòrnia. A Mèxic, pel que sembla, no els reguen, i n’hi ha molt que creix en estat salvatge a Califòrnia mateix, de manera que des d’aquest punt de vista podria ser una “oportunitat” malgrat que, des d’un punt de vista comercial, la irrigació sempre ha de ser un factor a tenir en compte. El que falta per fer-ne a gran escala és, evidentment, més agave i determinar si la terra és apta pel seu conreu. Tot indica que sí, i que les diferents zones donen característiques diferents ala planta i als seus derivats, cosa que creu que dóna “moltes oportunitats” per explorar.

Un sector abandonat que està renaixent

Pel que fa a la destil·lació, reconeix que a la universitat encara se’n fan cursos però que des dels anys vuitanta, quan van deixar de tenir un membre del professorat dedicat als licors, que s’ha anat abandonant. Runnenbaum és, precisament, l’últim que se n’encarrega, amb moltes menys atribucions que els seus predecessors i, si més no fins ara, amb molts menys mitjans.

L'agave és un conreu habitual a Mèxic i ara es vol explorar la possibilitat de fer-ne créixer també a Califòrnia | Hispanoamerikano (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
L’agave és un conreu habitual a Mèxic i ara es vol explorar la possibilitat de fer-ne créixer també a Califòrnia | Hispanoamerikano (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)

No obstant això, ha detectat un augment de l’interès dels estudiants durant els darrers cinc anys, sobretot per l’augment de microdestil·leries, i alguns graduats fins i tot han acabat dedicant-s’hi professionalment. Els mezcals i tequiles produïts a Califòrnia, de fet, tenen força bona acollida, i els Woolfs van donar a Runnenbaum una bona llista de productes possibles.

Els primers plans

Així doncs, amb l’aportació rebuda, mirarà de recollir les dades disponibles i facilitar que els interessats en el conreu de l’agave a Califòrnia puguin prendre decisions informades. A més, també vol fer servir aquests diners per ajudar un graduat o un estudiant postdoctoral perquè, durant un any, disposi de mitjans per viatjar i de materials per fer experiments sobre l’agave. El problema és que la planta triga uns set anys abans de poder fer la primera collita i, per tant, caldria treballar en indrets on la plantació estigui ben consolidada. En qualsevol cas, sembla una nova oportunitat per a la producció agrícola i de begudes alcohòliques al que, fins ara, era la terra de vins per antonomàsia d’Amèrica del Nord.

Més notícies
L’homenatge d’Enotecum als vins californians i francesos amb vins eivissencs
L’empresa eivissenca elabora als cellers de Can Maymó dos nous vins de la Terra d’Eivissa: Hippy Ca, un negre produït a la manera de la Vall de Napa, i Sasesibõ, un rosat pàl·lid que recorda als clàssics de la Costa d’Atzur
Viticultors i elaboradors viatgen a Califòrnia per aprendre a lluitar contra la xylella
Organitzat a petició del sector, el viatge té el suport de la conselleria d'Agricultura del Govern Balear i es financia amb fons europeus
Molt floral i perfumat, com indica el sommelier de Licors Moyà, Toni Fernández/Cedida
Licors Moyà recupera Riu d’Herbes amb una antiga recepta familiar de 1838
Vuit herbes de la comarca d'Artà i vuit maceracions són a la base d'aquesta preparació
La taronja de Sóller li dona el seu sabor emblemàtic | cedida
Canonita, un licor de la popular taronja de Sóller que li dona el nom
Amb la seva pell i l'absenta com botànics bàsics, es presenta com un vermut ideal i refrescant

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa