Balears Vadevi
Avança el control de l’Àrea Marina de Formentera

Una trentena de persones ha participat en la II Taula de custòdia marina del Pla de Gestió Xarxa Natura 2000 de Formentera. La trobada ha estat organitzada pel GEN-GOB amb la col·laboració de la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat, el Consell insular de Formentera, WWF i el suport de la Fundació Marilles.

Cerquen la implicació a través dels incentius

El taller tenia com a objectiu treballar de forma conjunta les pròximes mesures a aplicar i compartir els avanços dels grups de feina. En aquest sentit, les principals mesures acordades han estat: el disseny d’un protocol de coordinació interadministrativa per millorar la vigilància d’aquests espais protegits; implicar el sector pesquer en la vigilància i seguiment de l’estat de conservació d’aquests espais; i dissenyar un sistema d’incentius per fomentar les bones pràctiques a la mar.

Es va acordar també avançar en l’adhesió de les empreses turístiques, al projecte | CAIB

En la trobada, es va acordar també avançar en l’adhesió de les empreses turístiques que operen a la Xarxa Natura 2000 al Sistema de Reconeixement de la Sostenibilitat del Turisme de Natura (SRSTN), conjuntament amb tasques de capacitació a aquestes empreses. En aquest sentit, es va informar que el servei de Planificació al Medi Natural de la conselleria ja està treballant amb la Fundació Biodiversitat del Ministeri de Transició Ecològica per tal de posar en marxa un contracte per a l’adhesió dels espais i de les empreses al SRSTN i un altre per definir el protocol de coordinació interadministrativa i el sistema d’incentius. Ambdues mesures seran finançades pel projecte LIFE INTEMARES.

Aquest taller és una continuació de la I Taula de Custòdia Marina que es va celebrar a Formentera el 14 de novembre del 2022. La Taula és una experiència pionera de governança en els espais marins protegits de la Xarxa Natura 2000 que sorgeix com a conclusió del taller previ realitzat el setembre de 2018 durant la tramitació del Pla de gestió Natura 2000 de Formentera, en el qual representants de l’administració, sector científic, sector pesquer, entitats locals i ONG, valoraren les mesures de l’esborrany del pla de gestió i proposaren millores. El pla de gestió es va aprovar el maig del 2020 i la Taula de Custòdia Marina s’ha creat com a fòrum on decidir quines són les mesures prioritàries del pla de gestió a implantar i fer el seu seguiment  de la seva execució.

La Taula és una experiència pionera de governança en els espais marins protegits de la Xarxa Natura 2000 /CAIB

A més, en la reunió es comptà amb la visita de la gerent del Grup d’acció local de pesca de Múrcia, GALPEMUR, que explicà la implicació del sector pesquer en el suport a la vigilància de les Reserves Marines de la Regió de Múrcia: Cabo de Palos-Islas Hormigas i Cabo Tiñoso.

La facilitació del taller l’aportà SOLDECOCOS, organització especialitzada en processos de participació i la Fundació Biodiversitat.

Més notícies
Manca control en el compliment de la normativa que exigeix al sector turístic la compra del 3% de producte local/Captura
Formentera paga un 18% més que Eivissa per una cistella de productes bàsics
Un estudi fet per l’Observatori de Dades de l'illa compara preus amb Eivissa i la Península i destaca que entre gener i octubre de 2022 el cost ha incrementat un 21%
El banc de Terres de Formentera dona vida al sector primari de l'illa | Foto: Eva Parey
Formentera incrementa les ajudes econòmiques per al sector primari
El Consell està preparant les bases perquè el tràmit sigui senzill i s’adapti a les necessitats existents | Volentenir-ho tot enllestit aquest mes d’abril

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa