Balears Vadegust
Formentera paga un 18% més que Eivissa per una cistella de productes bàsics

L’Observatori de Dades del Consell de Formentera ha estudiat el cost de la cistella de la compra a l’illa, tot comparant preus amb Eivissa i la Península. L’avaluació s’ha fet entre els mesos de gener i octubre de 2022 (tenint en compte l’abans i després de la guerra d’Ucraïna) per estudiar com ha afectat la inflació als productes bàsics i a partir de deu productes de marca blanca: un quilo d’arròs, una barra de pa, una dotzena d’ous, una lletuga, una garrafa de cinc litres d’aigua, un litre de llet sencera, un litre d’oli de gira-sol, un litre d’oli d’oliva, un quilo de patates i un quilo de pollastre. Per fer la comparativa, s’han triat dos grans supermercats d’Eivissa, dos de la Península, i els dos supermercats amb els preus més econòmics de Formentera.

Entre els resultats hi destaca que el gener de 2022 era un 13 % més car fer la compra a Formentera que a Eivissa i un 12 % més car que fer-la a la Península. L’octubre de 2022, fer la compra a Formentera era un 18 % més car que a Eivissa i un 22 % més car que a la Península.

Un encariment local del 21% en menys d’un any

Aquest primer any de presa de dades, s’ha estudiat i comparat a més la cistella de la compra en un total de cinc comerços de Formentera. Entre aquests cinc comerços s’ha detectat que hi ha variacions de preu de fins al 60 %, entre el més car i el més econòmic. A més a més, valorant el que costava de mitjana aquesta compra bàsica el mes de gener del 2022, i comparat amb el que costava l’octubre de 2022, el cost de la cistella s’ha encarit un 21 % a Formentera. En aquest sentit, a Eivissa els preus s’han encarit un 17 % en aquests mesos i a la Península, un 11 %.

“Amb aquestes dades podem veure el gran sobrecost que té la compra bàsica a Formentera, i que a més aquest sobrecost s’ha incrementat en el darrer any”, compartia la vicepresidenta i responsable de l’Observatori de Dades, Alejandra Ferrer. La vicepresidenta s’ha mostrat preocupada per “constatar la gran despesa que han de fer els residents de Formentera per fer la compra bàsica a l’illa”, i ha destacat que “seguirem amb aquests estudis i implementaren de nous, millorant la metodologia de feina, per conèixer el cost real de viure a Formentera i dur endavant o demanar mesures compensatòries a la nostra insularitat”.

A la reunió hi eren la presidenta del Consell de Formentera, la vicepresidenta i responsable de l’Observatori de Dades, el president i gerent i representant del sector d’alimentació de Pimef | Foto: Consell

Reunió amb PIMEF i increment de periodicitat en els estudis

El Consell de Formentera s’ha reunit amb Pimef per explicar les dades obtingudes i debatre sobre aquesta temàtica, i també s’han posat en comú altres problemàtiques com l’augment del preu de l’habitatge o de la restauració i les matèries primeres. Des del Consell s’han compromès a seguir amb aquest estudi per conèixer el cost real de viure a Formentera i, conjuntament amb la patronal, dur endavant i demanar mesures compensatòries per pal·liar aquesta situació agreujada per la nostra triple insularitat.

D’altra banda, també han anunciat que s’augmentarà la periodicitat de les mostres per obtenir dades més concretes. L’estudi complet es pot consultar des de la web de l’observatori, dins l’apartat visió del resident.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa