Balears Vadegust
L’illa més petita de les Pitiüses també fa vi

A Formentera hi anem buscant platges cristal·lines, tranquil·les i bon menjar. I malgrat que sigui un detall una mica més desconegut per moltes de les persones que s’hi apropen, si ho volguessin també podrien demanar hora per visitar cellers o fins i tot demanar una ampolla d’algun dels vins locals que s’hi elaboren.

Dia de verema, any 2021, al celler Cap de Barbaria, Formentera | Z.T.

Dos cellers en 83 km² de superfície

Perquè és així. A Formentera, l’illa més petita de les Balears de només 83 km² de superfície, hi ha dos cellers que fan vi. D’una banda, hi és Terramoll; i de l’altra, Cap de Barbaria. Es tracta de projectes que treballen petites parcel·les i de les quals en poden treure al mercat produccions molt limitades. El cert és que, a més a més, són productes que es consumeixen majoritàriament en àmbit local.

Terra lliure de fil·loxera

En total, l’illa disposa d’una vuitantena d’hectàrees de vinya en total. I una de les grans particularitats d’aquestes finques vinícoles és que les seves plantes conserven el seu peu franc. És a dir, a causa de l’aïllament o dificultat d’accedir a Formentera, les vinyes es van poder escapar de la fil·loxera, la terrible plaga que va devastar milers i milers d’hectàrees de vinya a tot Europa. És, per tant, una de les poques terres lliures de fil·loxera que continuen plantant i produint vins amb els peus originals.

Celler Terramoll, de Formentera | Terramoll
Celler Terramoll, de Formentera | Terramoll

Sigui com sigui, i pel que fa a les varietats blanques, treballen amb la malvasia, prensal blanc, chardonnay i viognier; i, entre les negres, hi ha monestrell, fogoneu, ull de llebre, cabernet sauvignon i merlot.

I entre els vins que s’hi fan, us en recomanem un de cada celler: Cap de Barbaria negre, del celler homònim, que s’elabora a partir del cupatge de monastrell i fogoneu, cabernet sauvignon i merlot; i, de Terramoll, el Savina, un blanc jove fet majoritàriament amb la varietat viognier.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa