Balears Vadevi
La verema a Formentera, la singularitat de 18 hectàrees de vinya
La verema a Cap de Barbaria un dels cellers de Formentera
La verema a Cap de Barbaria un dels cellers de Formentera | Cedida

!--akiadsense-->

A la més petita de les Pitiüses hi ha dos cellers elaboradors de vi: Terra Moll i Cap de Barbaria i com a la resta de les Balears estan immersos en la verema. En total colliran 18 hectàrees de vinya, la majoria negre, i tot a mà i de viticultura ecològica. Produccions petites, en plantes de baix rendiment i de molt alta qualitat. Una verema que s’emmarca en una campanya singular, com la seva realitat mateixa, però condicionada com no podia ser d’una altra manera per la Covid-19.

Cap de Barbaria, la lluita contra els ocells

Cap de Barbaria té 4 hectàrees de vinya però enguany el que colliran serà menys que altres anys i no perquè les plantes no hagin produït sinó perquè els coloms i les perdius hi han fet estralls. Del raïm blanc calculen que han perdut quasi la meitat de la producció i del negre al voltant d’un 40%.

Al celler Cap de Barbaria colliran menys raïm per culpa dels ocells
Al celler Cap de Barbaria colliran menys raïm per culpa dels ocells | Cedida

!--akiadsense-->

Així i tot no pateixen per la qualitat, explica a Balears Vadevi Robert Ribas, gerent del celler “serà una bona anyada. Estam contents”. I és que tot i les dificultats d’un any especialment dur pel sector del vi amb el tancament de bars i restaurants pel coronavirus, a Cap de Barbaria han vist com les vendes s’incrementaven els últims dies. Consideren que tot i les dificultats per la manca de turistes, han tingut dos mesos bons pel que fa a les vendes a Formentera i a Eivissa. La resta, prop del 35% que es ven a Madrid i Barcelona i una mica a Suïssa sí que se n’ha ressentit.

Aquests dies acaben amb la verema del seu cabernet sauvignon que s’utilitzarà per elaborar els seus vins negres Cap de Barbaria i també Ophiussa. De moment el Hippy el vi blanc de premsal el deixen de produir fins més endavant mentre el Pansit de Formentera continua fent-se lloc al mercat. Recordem que l’any passat va ser el vi de les Balears que va obtenir un puntuació més alta a la Guia Peñín.

Terramoll, verema controlada i obertura de mires cap a Itàlia

José Abalde és l’enòleg i director del celler Terramoll que aquests dies es troba immers en la verema. Tenen 12 hectàrees de vinya en propietat i 2 llogades que enguany no s’han vist tan afectades pels ocells. “Enguany anirem millor, l’afectació pels ocells no serà com la de l’any passat que vàrem arribar a perdre 4.000 quilos” explica a Balears Vadevi.

La verema a Terramoll és de molt bona qualitat
La verema a Terramoll és de molt bona qualitat | Terramoll

!--akiadsense-->

El míldiu no els ha afectat gaire. “Taques a alguna fulla però al raïm mai. L’oïdi (la cendrada) una mica més, però com que collim a mà podem anar seleccionant”, afegeix Abalde, que assegura que la qualitat serà molt bona.

La preocupació com arreu és en la venda. El 80% de la seva producció de vi es ven a Formentera i a Eivissa i això s’ha cobert. La resta és ven a la Península i tot i que les exportacions estan molt parades s’han decidit a provar a sort a Itàlia. Un mercat amb una forta vinculació amb la més petita de les Pitiüses ja que els turistes italians són els més nombrosos dels seus visitants.

Mentrestant es poden tastar vins singulars com Es Monestir, fet a paprtir d’unes vinyes de monestrell de peu franc (és a dir amb el peu de cep previ a la fil·loxera) del qual se’n fan poc més d 500 botelles o bé el Sivina, un blanc que tot i ser el que més produeixen només se’n fan 9.000 botelles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa