Balears Vadevi
Agricultura reforça el FOGAIBA per gestionar 100 milions d’euros en ajudes

Era un dels problemes que arrossegava el Fons de Garantia Agrària i Pescara (FOGAIBA), els darrers anys: la manca del personal suficient per gestionar amb agilitat i eficàcia el total d’ajudes que ha de canalitzar cada any cap els productors del sector primari. Avui, el Consell de Govern , a proposta de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha conegut aquesta previsió de reforár el personal que s’inclou dis el Pla d’Actuacions per al 2023. Aquest document conté els objectius que es preveuen per a l’exercici actual, els seus indicadors, les línies d’actuació necessàries per aconseguir-los, un pla economicofinancer i les previsions relatives als recursos humans i les tecnologies de la informació.El FOGAIBA té un pressupost de 99.854.994 euros per al 2023, per a les actuacions derivades de la política agrària comuna (PAC), de les mesures del Programa de Desenvolupament Rural (PDR), dels règims d’ajuts pesquers, i dels règims d’ajuts prevists per la normativa de la Unió Europea.

Més ajudes per sostenir el sector

El pressupost del FOGAIBA es nodreix de fons de la CAIB, l’Estat i la Unió Europea. La previsió per al 2023 és de 4,2 milions d’euros en ajuts a les OCM, 21,5 milions d’euros en ajuts del PDR, 4,8 milions d’euros en ajuts al sector marítim pesquer i 6,1 milions d’euros en ajuts d’Estat, entre d’altres. Els ajuts directes fan referència als ajuts de la PAC, als del PDR —per exemple, les inversions en explotacions agràries, la incorporació de joves agricultors o els pagaments a zones amb limitacions naturals o específiques— i als de l’OCM i d’Estat —per exemple, els ajuts a les associacions de defensa sanitària o vegetals (ADS o ADV), les assegurances agràries, les beques de recerca i els ajuts a la ramaderia o als escorxadors, entre d’altres.

El FOGAIBA va gestionar 81,7 milions d’euros el 2022, mentre que el 2020 foren 64,1 milions d’euros. Això es deu a la convocatòria de noves línies i, per tant, a un major volum d’expedients per gestionar. En aquest sentit, en breu s’afegiran onze persones més al FOGAIBA per atendre l’increment dels ajuts convocats i també l’augment dels controls i les exigències de les línies finançades per fons europeus (FEAGA, FEADER i FEMP).

Perspectiva de gènere

Per al 2023, el FOGAIBA es fixa diversos objectius per assolir en matèria d’igualtat de gènere, entre els quals, que vint dones creïn empreses com a joves agricultores, que cinc dones s’incorporin amb responsabilitat de direcció a empreses agràries amb personalitat jurídica existents, i que deu dones participin en les convocatòries de subvencions publicades pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa