Balears Vadevi
Agromallorca transformarà els residus orgànics gràcies al vermicompostage

L’Impost de Turisme Sostenible permetrà convertir en compost 2.000 tones de residus orgànics d’Agromallorca. És el resultat del projecte que s’ha presentat a la finca agrícola d’Agromallorca a Puntiró, a Palma, on es desenvolupa un projecte de vermicompostatge per aprofitar els bioresidus d’origen agrícola generats a les seves explotacions.

Aquest projecte té, com a objectiu principal, que el compost generat es reutilitzi a les mateixes parcel·les on es va produir. Està subvencionat amb 141.738,40 euros que provenen de la convocatòria de foment a l’impuls de l’economia circular publicada per la direcció general de Residus i Educació Ambiental, finançada amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).

Mir, Pou i Sansó a la finca de Puntiró, d’Agromallorca, on s’ha presentat el projecte/CAIB

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, han visitat, aquest dimecres la finca d’Agromallorca. Mir ha subratllat la importància d’impulsar projectes com aquests «que serveixen per crear circuits d’economia curts en el sector primari, a més d’apostar per una agricultura més respectuosa amb el medi ambient».

En paraules de Jaume Pou, cap de producció d’Agromallorca, “els avantatges que aporta el vermicopostatge són molt importants per a les explotacions agrícoles de Mallorca, ja que ens permeten aprofitar els residus agrícoles generats per a producció de fertilitzants dotant-nos de recursos propis totalment naturals”.

Transformar el residu orgànic en compost

El vermicompostatge és un mètode de compostar els residus orgànics que accelera el procés mitjançant la participació d’éssers vius, en aquests cas cucs. Aquests animals invertebrats són un reductors de la matèria orgànica perquè tenen una capacitat de reproducció molt alta i, en contrapartida, fan una gran aportació nutricional que millora la qualitat del sòl.

El conseller Mir ha comprovat el sistema personalment/CAIB

En total, la convocatòria, dotada amb 1,3 milions d’euros, ha subvencionat 14 projectes per valor d’1.027.140,37 d’euros i inclou cinc categories. En la primera, reutilització de productes, s’han subvencionat tres projectes, igual que en la destinada a la preparació per a la reutilització de residus. Pel que fa a la de compostatge i altres processos de transformació biològica, on s’han atorgat subvencions a dos projectes, mentre que a la categoria de reciclatge de residus se n’han atorgat tres. Per últim, tres actuacions estan subvencionades per desenvolupar projectes d’I+D+i en matèria de residus en el marc de l’economia circular.

Més notícies
Amics de la Terra han conegut el projecte 'Tanca el Cercle' | Consell de Mallorca
Amics de la Terra confia que ‘Tanca el Cercle’ donarà compost de qualitat
Aurora Ribot s’ha reunit amb l’associació ecologista per exposar-los els principals eixos del projecte
Campanya de reciclatge i economia circular | captura
Mallorca convida a donar una segona vida als residus
"Les Balears és la comunitat que més residus per càpita genera", es lamenta el director insular de Residus, Juan Carrasco

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gironí. a maig 21, 2023 | 06:47
    Gironí. maig 21, 2023 | 06:47
    Aixó és molt vell: a final dels anys 50 hi hagué una empresa, "Nitris Española", que ho va intentar a Girona. Va ser un fracàs i no se'n tornà a parlar més. Tan de bó que aquesta tentativa sigui més reeixida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa