Balears Vadegust
Antoni Bennàssar: “Fer una sola DO Mallorca té problemes de tipus tècnic”
Antoni Bennàssar és president de la DO Pla i Llevant i de l'IGP Vi de la Terra Mallorca
Antoni Bennàssar és president de la DO Pla i Llevant i de l’IGP Vi de la Terra Mallorca

!--akiadsense-->

Antoni Bennàssar (Felanitx, 1949) és des de fa 12 anys president de la DO Pla i Llevant i des d’en fa una mica més d’un, també presideix l’IGP Vi de la Terra Mallorca. Assegura que el sector del vi viu un moment molt bo en general i a Mallorca en particular, i aposta per fer feina amb previsió i amb consolidació per si “en un futur les coses no ens van tan bé”. Sobre la possibilitat de crear una sola denominació d’origen a l’illa, Bennàssar creu que hi hauria molts problemes tècnics però diu que seria molt bo per tothom que tots els vins mallorquins poguessis obrir-se camí a l’exterior amb una marca ‘Mallorca’ unificada.

Fa 12 anys que presideix la DO Pla i Llevant i un que comparteix la presidència amb l’IGP Vi de la Terra Mallorca. Quin balanç en fa?

El balaç és molt positiu. Contínuament el món de vi va agafant importància i no només per les xifres d’hectàrees, quilos o litres que cada vegada van a més sinó pel fet de l’impacte social que té. Un exemple d’això és que s’hagi creat Balears Vadevi, o el ressò que tenen les informacions sobre vi als mitjans de comunicació en general o l’interès que desperten les activitats que organitzam, ja siguin tastos o cursos. Hi ha molt d’interès.

Per tant és un moment especialmen dolç?

És un moment molt bo i molt optimista. Tots hauríem d’aprofitar aquestes circumstàncies de bonança per preparar el futur per si no ens va tant bé. Hauríem d’explotar totes les possibilitats encara que ara mateix no sigui necessari.

No s’ha de baixar la guàrdia, vol dir?

Ara tothom diu que el vi de Mallorca és bo i hi ha demanda, però si ens conformam seria terrible. No hem de deixar d’activar aquest esperit innovador de cercar nous vins i noves sensacions. S’ha de seguir fent feina com si encara estàssim pujant la muntanya.

Quins són els àmbits on s’hauria de fer feina?

Tenim un repte important. Sobre el consum queden camps per conquerir sense sortir de l’illa. Hi ha molts restaurants encara que tenen moltes mé referències de vins de la península que de Mallorca. La majoria de restaurants encara prefereixen vins més econòmics que venen de la península.

Precisament sobre el preu del vi a Mallorca hi ha hagut molta polèmica. Són cars els vins mallorquins?

Si el vi es ven el preu és adequat, però més enllà d’això s’ha de tenir en compte que qualsevol producte per a ser preparat té unes despeses objectives: materials i dedicació necessària. Surt al mercat amb un preu que té a veure amb la qualitat del producte. El vi de Mallorca és de gran qualitat. Com que la majoria de les empreses són petites s’han d’esforçar per oferir al mercat el millor producte possible aconseguit a base de molta dedicació i això es reflecteix en el preu. Si comparam els preus del vi de Mallorca amb altres europeus de similar qualitat, els malloquins tenen un preu molt parescut. El que passa a Mallorca és que la majoria d’empreses elaboradores són petites i, per tant, no els surt a compte fer vi d’escassa qualitat. El nostre nivell és el del vi de qualitat i aconseguir-lo du molta feina al camps i al celler.

Pel que fa al mercat exterior, són moltes les veus que reclamen que es crei només una Denominació d’Origen a Mallorca. Com ho veu vostè?

Dins la DO Pla i Llevant i l’IGP Vins de la Terra Mallorca, hi ha gent que li aniria bé i hi ha gent que no ho veu tan clar. Fer una sola DO Mallorca té problemes de tipus tècnic. Fa devers 4 anys totes les denominacions d’Europa varen passar una espècie de revàlida per demostrar que complien tots els requisits, en el nostre cas Pla i Llevant i Binissalem i vàrem justificar l’especificitat de cada una. Ara haver de demostrar que no som tan diferent podria suposar problemes tècnics importants que només es podrien plantejar si hi hagués un gran consens. Però més enllà d’això el que crec que seria important és que poguéssim sortir tots al mercat amb una sola imatge de Vi de Mallorca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa