Dijous capvespre al bell mig de Sóller, al restaurant Re Organic, Cati Ribot va presentar els vins del projecte més personal del celler familiar Galmés i Ribot de Santa Margalida.
Vins elaborats amb varietats autòctones de l’illa, que segueixen diferents protocols de vinificació, però tots tenen en comú la no addició de sulfurós. I a l’aire lliure, Ribot va anar presentant un per un els vins. Les seves paraules franques i sense secrets captaren l’atenció dels assistents. Però encara ho feren més els vins, protagonistes de l’esdeveniment.
El primer vi, Son Llebre blanc 2021. Elaborat majoritàriament amb la varietat giró ros i afegint de testimonial la malvasia. Aquesta anyada duu menys proporció, perquè a l’hora de la verema s’havia fet malbé.
El giró ros un cop desrapat, es deixa marinant amb les pells durant 3 dies dins cubells de plàstic.
Al nas, just acabat d’abocar ofereix bona intensitat aromàtica. Aromes d’albercocs, flor blanca, tocs cítrics, a moment de taronja, a moment de ponsí. Tocs balsàmics. Va fent interessant girs. Té una entrada viva en boca. Molt bona acidesa. Un pas en textura rugosa i llarg.

Cambuix 2021 és un vi rosat de botella de litre per gaudir-lo sense complicacions i fer-lo retre. Aquest vi va néixer amb la vocació de no tornar-se a repetir, fruit d’una tempesta maligna que va fer malbé tot el raïm que al 2020 havia de ser pel «Son llebre negre». El bateig del vi, es va fer fins i tot al mig d’una vinya que va quedar ben malparada, després que s’hi fes grossa una calabruixada. Unes de les veremadores li va dir a Cati, «Aquesta vinya sembla un cambuix», referint-se a la destrossa feta moments abans.
Varietats: escursac, callet i callet negrella. Diferents protocols s’han fet servir per donar-li complexitat i personalitat.
A primer cop de nas, ofereix aromes de confitura de fruites vermelles àcides. Tocs herbacis. I flaires de figa flor. L’entrada en boca, és fresca, vertical, amb textura. Ofereix per acabar un final plaent.

Escursac 2021. Monovarietal. S’ha de ser pacient amb aquesta varietat ja que és reductiva. I mostra d’això, és que al principi en nas tenim aromes animals i de carn crua, les quals cedeixen pas a tocs més balsàmics i a la fruita negra. Confitura de pruna de frare roig. Un nas amb profunditat, que desperta interès per veure com acabarà.
En boca resulta un pèl tànnic. Es percep viu i amb bona acidesa. Retrogust de fruita negra silvestre. Una delícia!
Aquest vi es cria dins gerres de fang de 700 i 500 litres. Allà hi roman fins a dos mesos i mig.
És el torn d’un «rara avis». Tenim l’ocasió especial de tastar un monovarietal de callet negrella. No n’hi ha cap al mercat i aquest que tastàrem tampoc està a la venda. Forma part de la investigació del celler.

Callet negrella 2019. Dins la copa hi trobam aromes de fustes, amb les que va fer una criança. Tocs cítrics. Perfums de crucíferes que s’acaben esvaint. Especiat; pebre bo. Tarongí. Pell de taronja i aromes fumades. En boca té una entrada salvatge. Ofereix un retrogust de fruites vermelles, que recorden a una piruleta de maduixa. També hi tenim records cítrics.
Posant el colofó al tast; Bosquet 2021. Format Màgnum. Escumós de mètode tradicional. Aquest curiós nom, respon a l’existència d’una família, que de l’aire del cel durant un temps, va viure a Santa Margalida. Neh Ribot és l’autora de l’etiqueta que vesteix aquest vi. Varietats: escursac i fogoneu.

El fogoneu s’empra per iniciar la segona fermentació que fa dins botella, procediment pel qual es genera el carbònic de manera natural.
El nas és tot fruita vermella. Records a piruleta de maduixa. Menta fresca. Mineralitat. En boca és fresc, amb la bombolla alegre. Deixa la boca neta i a punt d’un segon glop fresc i franc. Tots els vins foren servits en copa de vi, fins i tot l’escumós.