Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears juntament amb AnySolution han rebut a un grup de tècnics en agricultura de Xipre, Holanda i Grècia amb l’objectiu de realitzar transferència de coneixements. La visita s’emmarca dins el programa europeu de Ploutos, inclòs en l’Horitzó 2020 que busca reequilibrar la cadena de valor en el sector agroalimentari. Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears és un dels 33 socis amb els quals compta el projecte *Ploutos. Aquests socis representen a tots els actors rellevants del sistema alimentari, inclosos agricultors, empreses de la indústria alimentària, científics, assessors, especialistes en TIC i responsables polítics.
Transferència de coneixements a peu d’obra
La visita s’iniciava amb una reunió a les instal·lacions de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears on es va veure la forma de treballar i les línies generals del sector. Segons Maria Francisca Parets, directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears “realment aquests grups de transferència de coneixement suposen un win win, tots hi guanyem. Coneixem la manera de treballar en altres territoris i ells coneixen la nostra manera de treballar. Els tècnics s’han sorprès de l’estructuració i l’organització del sector a través de les cooperatives i SATs que tenim implantada a Illes Balears”.
Seguint amb les visites, la delegació es va traslladar fins a Vidauba S. Coop., un celler situat a Felanitx, on es combina formació enològica, tècnica agrària i gestió d’empresa des de l’any 2006.
Posteriorment, varen fer una visita a Son Pou de Sa Majorala a Vilafranca, una explotació sòcia de Camp Mallorquí S.coop dedicada al cultiu de l’ametller que compta amb 65 hectàrees i més de 13.000 arbres de les varietats marta, marinada i vairo, que són productives, autofértils, de floració tardana, i bon sabor a les ametlles IGP de Mallorca. Durant la visita s’han pogut conèixer les novetats tecnològiques que s’estan aplicant, valorant a més el treball diari dels agricultors de l’explotació.
També, s’ha mantingut una reunió amb el sector turístic de la Agència d’Estratègia Turística dels Illes Balears (AETIB). Francesc Mateu Aguiló, director de la AETIB els ha donat la benvinguda i els ha explicat l’estratègia de turisme sostenible i circular i els grans projectes que s’estan duent a terme a Balears.
Posteriorment, han visitat la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller, amb 124 anys d’història,on la tècnica Marga Morey ha acompanyat al grup dels europeus per les instal·lacions per a conèixer el procés d’envasat de l’oli. Allà han pogut conèixer de primera mà la tecnologia que s’està implantant a la cooperativa de Sóller del projecte SPADE Project, en col·laboració amb el programa ICAREUS que consisteix a la utilització de drons per a detecció de plagues.
En les jornades, els assistents europeus s’han mostrat molt interessats pels projectes de cooperatives i per conèixer la recuperació de les varietats autòctones per a protegir la biodiversitat, recuperar un patrimoni, una cultura i una història agrària que té Illes Balears.