Balears Vadevi
El celler cooperatiu Vidauba rep la visita de tècnics europeus

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears juntament amb AnySolution han rebut a un grup de tècnics en agricultura de Xipre, Holanda i Grècia amb l’objectiu de realitzar transferència de coneixements. La visita s’emmarca dins el programa europeu de Ploutos, inclòs en l’Horitzó 2020 que busca reequilibrar la cadena de valor en el sector agroalimentari. Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears és un dels 33 socis amb els quals compta el projecte *Ploutos. Aquests socis representen a tots els actors rellevants del sistema alimentari, inclosos agricultors, empreses de la indústria alimentària, científics, assessors, especialistes en TIC i responsables polítics.

Transferència de coneixements a peu d’obra

La visita s’iniciava amb una reunió a les instal·lacions de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears on es va veure la forma de treballar i les línies generals del sector. Segons Maria Francisca Parets, directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears “realment aquests grups de transferència de coneixement suposen un win win, tots hi guanyem. Coneixem la manera de treballar en altres territoris i ells coneixen la nostra manera de treballar. Els tècnics s’han sorprès de l’estructuració i l’organització del sector a través de les cooperatives i SATs que tenim implantada a Illes Balears”.

Son Pou de sa Majorala compta amb 65 hectàrees i més de 13.000 ametllers/Cedida

Seguint amb les visites, la delegació es va traslladar fins a Vidauba S. Coop., un celler situat a Felanitx, on es combina formació enològica, tècnica agrària i gestió d’empresa des de l’any 2006.

Posteriorment, varen fer una visita a Son Pou de Sa Majorala a Vilafranca, una explotació sòcia de Camp Mallorquí S.coop dedicada al cultiu de l’ametller que compta amb 65 hectàrees i més de 13.000 arbres de les varietats marta, marinada i vairo, que són productives, autofértils, de floració tardana, i bon sabor a les ametlles IGP de Mallorca. Durant la visita s’han pogut conèixer les novetats tecnològiques que s’estan aplicant, valorant a més el treball diari dels agricultors de l’explotació.

L’ametllerar de Son Pou està format per varietats d’alta qualitat autofèrtils i de floració tardana per evitar el perill de les gelades/Cedida

També, s’ha mantingut una reunió amb el sector turístic de la Agència d’Estratègia Turística dels Illes Balears (AETIB). Francesc Mateu Aguiló, director de la AETIB els ha donat la benvinguda i els ha explicat l’estratègia de turisme sostenible i circular i els grans projectes que s’estan duent a terme a Balears.

Posteriorment, han visitat la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller, amb 124 anys d’història,on la tècnica Marga Morey ha acompanyat al grup dels europeus per les instal·lacions per a conèixer el procés d’envasat de l’oli. Allà han pogut conèixer de primera mà la tecnologia que s’està implantant a la cooperativa de Sóller del projecte SPADE Project, en col·laboració amb el programa ICAREUS que consisteix a la utilització de drons per a detecció de plagues.

La cooperativa Sant Bartomeu de Soller, un emblema en el sector/Cedida

En les jornades, els assistents europeus s’han mostrat molt interessats pels projectes de cooperatives i per conèixer la recuperació de les varietats autòctones per a protegir la biodiversitat, recuperar un patrimoni, una cultura i una història agrària que té Illes Balears.

Més notícies
Cooperatives demana compromís als partits pel bé de l’economia
Jerònima Bonafé destaca el treball comunitari de la terra, que permet explotacions més grans i rendibles
La jornada tècnica va acabar amb una degustació de productes de les Illes Balears, a càrrec del xef Claudio Lemos/Cedida
Cooperatives i hotelers treballen per abastir el sector de producte local
Cerquen sinergies de cara a l'entrada en vigor de la Llei Turística, que preveu l'obligació d'oferir el 3% de producte local

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa