Balears Vadevi
Cooperatives demana compromís als partits pel bé de l’economia

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha participat aquest matí en el Consell de l’Economia Social i el Cooperativisme convocat per la presidenta del Govern, Francina Armengol. Hi han assistit les organitzacions de cooperatives, empreses d’inserció i altres organitzacions de l’economia social.

Jerònima Bonafé ha destacat el pes que les cooperatives tenen a l’economia i ha demanat suport institucional/Cedida

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, que suposa el 49% de la producció final agrària, que agrupa 36 entitats sòcies de l’economia social, entre cooperatives i SATs i amb 8.000 persones sòcies, ha valorat positivament la redacció de la llei de microcooperatives de l’any 2019 i la modificació de la llei de cooperatives 8/2022 consensuada amb el sector, el Govern i tots els partits polítics amb representació en el Parlament d’Illes Balears. Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears demana als partits polítics que concorren a les eleccions que adquireixin el compromís de suport al sector cooperatiu per l’efecte beneficiós que suposa per a l’economia i la societat d’Illes Balears.

A més, la seva presidenta Jerónima Bonafé, ha destacat en la seva intervenció l’impuls que s’ha donat a “les cooperatives d’explotació comunitària de la terra. Aquesta fórmula cooperativa permet una major dimensió de les explotacions i que els seus socis puguin seguir en el sector amb una major rendibilitat”.

Cooperatives Agroalimentàries, una potència econòmica de primer ordre

El passat 18 d’abril, l’Assemblea General de l’ONU va donar suport una resolució, impulsada per Espanya, que insta Estats i organitzacions internacionals a adoptar aquest “model de desenvolupament resilient i sostenible” Així es promou l’anomenada “economia social i solidària”, un sector que inclou cooperatives, mútues, fundacions i altres entitats, i que a Espanya representa el 10% del PIB, només dos punts per sota del turisme.

El passat 25 d’abril, el Consell de Ministres d’agricultura de la UE instava a fomentar les cooperatives agroalimentàries com a instrument clau per a crear, captar valor afegit i explotar tot el potencial que té la bioeconomía per als agricultors i ramaders. Com una de les conclusions sobre l’Estratègia UE relativa a la bioeconomía denominada: Una Bioeconomía sostenible per a Europa, reforçant la connexió entre economia, societat i medi ambient. S’actualitza amb això la visió que la Comissió Europea va publicar l’any 2019, adaptant-la als nous desafiaments i noves estratègies europees De la Granja a la Mesa, Biodiversitat i Economia circular, entre altres.

Per tot això, des de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears “demanem als partits polítics que concorren a les eleccions del pròxim 28 de maig que fomentin l’economia social”. No sols pel potencial mediambiental de les cooperatives, sinó també, per l’econòmic que suposa per a agricultors i ramaders. La creació de valor per als subproductes, l’economia circular són accions que poden millorar la rendibilitat dels agricultors i fomentar la sostenibilitat del sector agroalimentari. “La modificació de la llei de cooperatives, tan necessària per al sector cooperatiu agroalimentari, ens permet per primera vegada que les dones sòcies de cooperatives puguin estar legitimades i representades per a formar part del Consell Rector. És una llei pionera en aquest aspecte, la primera a incloure’l va ser Extremadura. Amb aquesta llei es fa un reconeixement de les dones que històricament formen part del sector” ha conclòs.

Ajuts econòmics per al foment d’aquest model empresarial per a 2023 i 2024

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha explicat avui que el Govern destinarà 3,16 milions d’euros al foment de l’economia social, amb la publicació de tres convocatòries bianuals adreçades, en primer lloc, a cooperatives, microcooperatives i societats laborals (590.000 euros per a 2023 i la mateixa aportació per a 2024); en segon lloc, a empreses d’inserció (625.000 euros per a 2023 i 825.000 euros per a 2024), i, en tercer lloc, al foment de l’economia social (265.000 euros per a cadascuna de les dues anualitats).

Així, a les Illes Balears hi havia 260 cooperatives el 2015, xifra que s’ha incrementat un 25,7 % a finals de 2022 i ha assolit, d’aquesta manera, un total de 327 cooperatives i microcooperatives. En el cas d’aquestes darreres, el seu impuls va ser fonamental amb l’aprovació, el 2019, de la Llei de microcooperatives: en aquell any es varen registrar 4 microcooperatives, mentre que, en el 2022, ja n’hi havia 52.

Cal dir, a més, que l’evolució de les cooperatives ha estat positiva, fins i tot, en els moments de més dificultat. Així, s’observa que, durant la pandèmia, el nombre de cooperatives no va deixar de créixer.

Pel que fa a les empreses d’inserció laboral, vigents a les Illes des de 2018, també han mostrat una bona evolució d’ençà que varen començar l’activitat. Així, en un període de cinc anys (2018-2022), han aconseguit que 400 persones amb especials dificultats hagin trobat una feina en el mercat laboral ordinari.

Més notícies
Jerònima Bonafé donà compte dels resultats obtinguts en el 2022 a l'assemblea/Cedida
Cooperatives augmenta la facturació un 13% fins als 112 milions d’euros
Les cooperatives associades representen la meitat de la producció agroalimentària de les Illes Balears
La jornada tècnica va acabar amb una degustació de productes de les Illes Balears, a càrrec del xef Claudio Lemos/Cedida
Cooperatives i hotelers treballen per abastir el sector de producte local
Cerquen sinergies de cara a l'entrada en vigor de la Llei Turística, que preveu l'obligació d'oferir el 3% de producte local

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa