
!--akiadsense-->
Enguany el Carnaval i les frases també els hem hagut de celebrar en la intimitat. Coses de la pandemia. No tot han de ser males notícies. Si una cosa encara és posible és gaudir d’alguns plats i dolços més populars de la gastronomia de les Illes, en aquest cas de Mallorca. Ve’t aquí que l’ensaïmada de talladles i la greixonera de porc están en el top de la llista: una per la gran acceptació que té, a qui no li agrada una bona ensaïmada amb bocinets de sobrassada torrada i botifarró i carabassat?. I l’altra per que si no anam alerta la perdrem per les noves generacions.
Tant una com l’altra demanen un bon vi per fer-les avall. Aquí us proposam que sigui un vi mallorquí. Aquí us deixam la recomanació que fa la DO Pla i Llevant
Dolç de gel, del celler Mortitx, elaborat a partir de raïm molt madur i congelades.
Espumós Pere Seda, del celler Pere Seda, elaborat amb parellada i chardonnay.
Són Moix, espumós blanc, del celler Miquel Gelabert, elaborat amb chardonnay acompanyada d’alguna cosa de premsal.
Torre des Canonge, del celler Toni Gelabert, 100% va giró ros, ha passat diversos mesos en botes de roure francès.
QBQ, 100% giró ros, del celler Miquel Oliver, també ha passat diversos mesos en botes de roure.
Els cinc vins proposats són de gran qualitat. Els uneixen les aromes intenses, la sorpresa del sabor i la seva finor en boca.

!--akiadsense-->
Però per als que no hi trobin aquí un vi que s’adapti al seu paladar aquí està la nostra proposta. L’excusa la trobam en aquesta foto de les dues vinateres més engrescades del panorama vitivinícola de tota l’illa. No podien faltar Bàrbara Mesquida i Mireia Oliver que s’ha transformat amb dues aristòcrates de la cort de Lluís XVI per explicar-nos que en aquella temps sempre es bevia vi mallorquí. Maria Antonieta, diuen, cada horabaixa, feia una copeta de @mesquidamora o @vinscanmajoral . Sé cert que era el Vim Blanc de Can Majoral. Amb l’ensaïmada de tallades, vos ho imaginau?

!--akiadsense-->
I anem ara amb la greixonera de porc. Diu l’inestimable Lydia E. Corral : “La tradició en aquestes dates era acabar amb tot el que quedava de la matança en el rebost, pura casquería. Els últims trossos d’os, orella, cua, manetes o careta guardats en sal en una gerra de fang.

!--akiadsense-->
Amb tot això a Mallorca, a Menorca, era costum fer una greixonera de peus de porc, també dita greixonera dels darrers dies. A Menorca es feia la greixera de formatge -menorquí, clar- i peus de porc“.
Amb el bon sabor de boca, anem amb la recepta:
Greixonera de peus de porc
300 gr. de careta de porc
200 gr. de cua de porc
300 gr. de braó de porc
2 peus de porc tallats en 4 trossos
3 ous
3 vermells d’ou
1 tasseta de llet
La ratlladura d’una llimona
3 brots de moraduix fresc
Uns bocinets de pebre de cirereta
Un pessic generós de 4 espècies
Pebre negre, sal
Saïm de porc.
Posar tot el “porquim” en una olla amb sal, cobrir amb aigua i coure 45 minuts o fins que la carn estigui tendra.
Deixar refredar la carn, desossar i tallar menut amb ganivet. En un gibrell batre els ous i els vermells d’ou, afegir sal, pebre negre, 4 espècies, el moraduix picat, ratlladura de llimona i la llet. Sumar-li la carn i barrejar bé. Provar la saó.
Untar una cassola de fang amb saïm i ficar la mescla de carn i ous. Ficar en el forn ja calent a 180 graus durant uns 45 minuts. Punxar amb una agulla i si surt neta és que la greixonera està feta.
Servir a temperatura ambient acompanyat de pa o galetes d’oli amb tomàtiga o salsa de magrana agra.
I aqui Lydia ens deixa la seva recomanaciò: Un vi del celler Bodegas Bordoy
Fermança rosat. DO Pla i Llevant. Callet i Merlot al 50%. Un vi fresc, cítric i sec que combina molt bé amb la greixonera i el pa amb oli.
I pels que us quedau amb ganes de Carnaval, el celler Tianna Negre, de l’IGP Vi de la Terra Mallorca, ens proposa una copa de Vélo Negre. Un monovarietal 100% Manto Negro ecològic de color granat de capa mitjana amb rivet de gerd. Net i brillant. En aroma, destaquen les notes florals i de pruna madura amb suaus notes a canyella. L’atac en boca es mostra suau amb un pas ampli i llaminer. Final llaminer amb delicades notes balsàmiques.

!--akiadsense-->
!--akiadsense-->