Balears Vadegust
DO Binissalem tanca la verema amb un increment del 2%, tot i la calor

A la DO Binissalem els vinyòvols han fet 5.889 viatges de raïm, de la vinya al celler. “Viatge” és com es diu cadascuna de les entrades de raïm als cellers. Un camí traçat prèviament per no perdre ni un instant, per que quan abans arribi el raïm al celler, millor serà l’estat del fruit.

“Tot està planificat, la data de verema, la destinació i el producte que es vol obtenir, i traçable en tot moment, per garantir-ne l’origen, les varietats, el rendiment… “, diuen fonts del Consell Regulador. Tractors i remolcs, amunt i avall durant 50 dies, des del 9 d’agost fins al 27 de setembre, data en què va finalitzar la verema, han recorregut camins i pobles des de les vinyes fins als 12 cellers, transportant el raïm i impregnant el paisatge de les aromes del fruit acabat de veremar. Cellers repartits pels 5 municipis de la DO Binissalem: Santa Maria, Consell, Binissalem, Santa Eugènia i Sencelles.

La verema en xifres

Varietats blanques, Moll, Giró ros, Moscatell, Chardonnay… destinades a elaborar vins blancs, premsats i fermentats en dipòsits o en botes; Raïms negres, Manto negro, Callet, Gargollassa, Monastrell, Cabernet sauvignon, Merlot… fermentades amb les pellofes per extreure el color i els compostos que donaran estructura als vins. Trasbalsar, premsar, envellir… són alguns dels treballs que es duran a terme als cellers en el procés d’elaboració dels vins.

589 viatges que suposen 1.248 tones de raïm, un 66% de varietats negres i un 34% de varietats blanques, el 62% de les quals correspon a varietats locals. La varietat Manto negro representa un 53% de les varietats negres veremades i la varietat blanca Moll un 64% de les varietats blanques, ambdues varietats principals a la DO Binissalem. “Tal como avançàvem el 25 de septembre, i malgrat les condicions meteorològiques, la producció global destinada a la DO Binissalem ha augmentat un 2% respecte a la de la campanya anterior, amb un augment de producció general de les varietats blanques del 34%. La varietat principal Moll ha augmentat un 41%”, destaquen en un comunicat.

“El conjunt de varietats negres presenta un descens de producció del 9%, aquestes varietats han presentat un comportament irregular, relacionat amb la varietat i la parcel·la, determinat per les condicions meteorològiques (elevades temperatures i sequera extrema). Destaquen l’increment de la varietat Gargollassa (+40%) o Merlot (+24%), en contraposició amb el descens de Manto negro (-6%), Cabernet Sauvignon (-32%) o Syrah (-10%).

Tot i les elevades temperatures registrades i la sequera patida, els viticultors i els cellerers han valorat positivament la qualitat i l’excel·lent estat sanitari d’aquesta campanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa