Balears Vadevi
La DOP Oliva de Mallorca celebra el final de la collita a Raixa

La clastra de Raixa ha acollit la Festa de final de collita d’Oliva de Mallorca, celebració que ha reunit productors i convidats. En el marc de la celebració, la família de Sa Cabana Vella de Fornalutx ha rebut l’Oliva de Plata, insígnia amb la qual distingeix aquells custodis del paisatge i tradició olivarera de Mallorca i s’ha distingit Pepe Estévez Sánchez, amitger que al llarg de més de quaranta anys ha intervingut en conservació i recuperació d’olivars emblemàtics com el de Miramar i Son Gual.

El president del consell regulador de la Denominació d’Origen Protegida Oliva de Mallorca, Miquel Arbona compartí amb els assistents la preocupació pels copiosos danys que han patit els olivars a conseqüència de la tempesta Juliette, que ja fan preveure una reducció del 50% de la producció d’oliva per la propera campanya. “Quan no és la sequera, és la mosca [de l’olivera] i enguany que tindrem aigua, la neu ens ha destrossat. Des de l’any 2017 no hem tingut una collita bona” es lamentava Arbona.

Tampoc va voler deixar de mencionar que “hem d’agrair als pagesos el seu compromís i tenacitat per continuar endavant, també de les institucions que, amb el cas d’aquest darrer episodi de Juliette, ràpidament s’han posat a disposició i a treballar en les formes de què els que han patit danys puguin accedir a ajudes per recuperar el perdut, les quals esperem que arribin prest.” ha afegit.

Una producció amb valor afegit

Ja en un ambient més festiu, els assistents van gaudir d’una bunyolada i ballada amb l’agrupació Estol de Tramuntana emulant les celebracions amb les quals es tancava la collita a les possessions un temps enrera.

La D.O.P Oliva de Mallorca reuneix 65 productors que sumen més de 77.000 oliveres antigues per damunt dels setanta-cinc anys i tres elaboradors (Olis Sóller, Son Mesquidassa i Son Moragues)

Destacar que la DOP Oliva de Mallorca és una de les dues denominacions d’origen protegida d’oliva de taula que existeixen actualment a l’Estat Espanyol al costat de D.O.P Aloreña de Málaga, i diferencia únicament les olives de la varietat mallorquina és a dir, empara específicament la producció de l’olivar tradicional en la seva major part localitzat a la Serra de Tramuntana, oferint un valor afegit tant a productors com a consumidors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa