Els químics Josep Maria Natta i Miquel Palou Sampol han presentat a la sala d’actes de l’Ajuntament de Montuïri el llibre en format digital “Les Herbes de Mallorca” del qual en són autors.
El montuïrer Miquel Palou va fer una explicació històrica i va posar l’accent en el que representaven per a Mallorca les extensions de vinya i la producció de vi des de 1919 fins a l’època actual. Josep Maria Natta es va referir, especialment, a les set herbes més importants en la preparació del licor i al procés d’elaboració. La xerrada va concloure amb una degustació de licors aportats per assistents a l’acte i els mateixos autors. L’edició en paper del llibre, ja tot un clàssic, va anar a càrrec de la Conselleria d’Agricultura.
El Reglament de les Herbes de Mallorca les defineix com una beguda espirituosa anisada, de graduació alcohòlica compresa entre 20 i 50 % en volum, aromatitzada amb plantes aromàtiques i facultativament edulcorada amb sacarosa. Les Herbes de Mallorca han de contenir obligatòriament, com a mínim, set plantes aromàtiques, produïdes a l’illa de Mallorca: herballuïsa (Lippia citriodora), camamilla (Matricaria sp.), taronger (Citrus sinensis), llimonera (Citrus limon), romaní (Rosmarinus officinalis), tarongí (Melissa officinalis) i fonoll (Foeniculum vulgare). Segons el grau alcohòlic i el contingut en sucres, es diferencien:
• Herbes dolces, amb un grau alcohòlic mínim del 20 % i un contingut mínim de sucres de 300 g/l.
• Herbes mesclades, amb un grau alcohòlic mínim del 25 % i un contingut de sucres entre 100 i 300 g/l.
• Herbes seques, amb un grau alcohòlic mínim del 35 % i un contingut màxim en sucres de 100 g/l.

La forma de prendre les Herbes a Mallorca ha evolucionat, com també ho ha fet la gastronomia. Fa uns anys es començaren a introduir en la cocteleria, gràcies al fet que les seves qualitats aromàtiques i gastronòmiques es poden realçar quan es combinen amb altres licors i xarops.