Balears Vadevi
FentVi fa el primer monovarietal de la recuperada ‘Callet Negrella’

FentVi és una “empresa” que amaga el projecte personalíssim de tres amics i professionals del món del vi: En Sergi Navarro, l’enòleg, Christian Severinsen i Joan Jordà, aquí adreçam les preguntes. Enguany ha fet una passa més per aconseguir els seus objectius: Treballar les varietats locals, difondre el coneixement que tenen sobre elles i fer-ne els millors vins per gaudir-ne i que no es perdin. Acaben de llançar el Moneot, del que ara ens parlaran, i el que ens interessa més, un monovarietal de Callet Negrella que ens ha cridat molt l’atenció. Feia estona que no sentíem que ningú el vinificàs, ja que està en procés de tramitació a la conselleria d’Agricultura.

Amics i socis en l’aventura de FentVi, amb els tres vins que elaboren ara mateix/Cedida

La familia de Fent Vi creix. Explican’s aquesta novetat a partir de la varietat Callet Negrella, qui i què hi ha derrere.

Bé en realitat hem fet 2 vins nous enguany. Un rosat anomenat Moneot amb les mateixes varietats del blanc (Malvasia de Banyalbufar, Giró Ros i Mantononegro) però en proporcions diferents, predominant el Giró. I un negre anomenat Negrella, un monovarietal de Callet Negrella o també anomenada Callet de Cas Concos. És un vi negre fresc i de capa baixa amb aromes de fruita vermella i balsàmics propis de la varietat. Sense fusta i amb la pretensió de donar a conèixer les característiques d’aquesta varietat. Al darrere d’una manera o una altra estem tot l’equip amb molta il·lusió. Jo com a productor i amant de les varietats locals, tinc la il·lusió de treballar en diferents varietats, superar els diferents reptes que té cada varietat per aconseguir la seva màxima expressió. Per l’enòleg Sergi Navarro el repte de treballar i conèixer una varietat desconeguda, així com representar-la amb la màxima fidelitat també li suposava un al·licient. I amb el tercer integrant de l’equip en Christian vàrem coincidir amb la necessitat de fer un vi diferent, únic i diferenciar-nos de la majoria de vins. No hem cercat fer un vi comercial per a tots els públics, hem cercat representar i donar a conèixer una varietat molt poc coneguda.

Quin paper té aquest vi a la vostra producció? Per què heu triat aquesta varietat tan poc coneguda?

Aquest vi te el paper de donar-nos a conèixer com a bodega diferenciadora, que aposta per les varietats locals i les propostes originals, sense deixar de banda la qualitat. Es una edició limitada de 490 botelles i no tenim la pretensió, ni la capacitat de multiplicar la seva producció en un futur.

Aquesta varietat va sortir de la curiositat per les varietats locals en recuperació, fa 5 anys tenia una part de la meva vinya per empeltar i em feia ganes sembrar una varietat minoritària. Vaig anar al banc de germoplasma en època de verema i vaig estudiar un poc les varietats que encara no estaven donades d’alta al registre vitícola. Quan vaig veure el Callet Negrella, es podria dir que va ser un amor a primera vista, i quan vaig provar el raïm ho vaig acabar de confirmar, a causa del seu perfil aromàtic diferent en varietats negres, mesura del raïm i coloració.

El Callet Negrella té les característiques per convertir-se en una varietat que encaixi bé en el mercat/Cedida

Més endavant vaig mirar un poc de bibliografia i informació de la varietat i vaig veure que la Universitat de les Illes Balears (UIB) acabava de fer proves en vinificació. Vaig demanar a l’IRFAP si feien comptes donar-la d’alta al registre vitícola i em varen dir que estava en procés. Encara que no hi havia molta informació, desconeixia el seu comportament al terreny, vaig decidir fer una prova amb 900 plantes i veure com responia. L’any passat vàrem veure que tenia bona pinta el raïm i vàrem decidir vinificar. Tot l’equip de Fentvi som amants de les varietats locals, hi apostem al 100%. Fer un monovarietal d’una varietat recuperada, no era un repte, ni una aposta, era una missió que havíem de fer si o si. Tampoc ho teníem previst per enguany, però les ganes i les condicions ens han acompanyat a realitzar-ho ja.

Com han reaccionat els professionals? Quins comentaris vos han fet? Parlem de sommeliers i distribuïdors…

La veritat que acaba de sortir al mercat i tenim poques impressions. Dins el més de juny farem 2 presentacions a diferents professionals del sector i sabrem més opinions. Però crea expectació i curiositat, en ser uns dels primers monovarietals de Callet Negrella, d’una varietat antiga recuperada. Ens han dit que a ulls clucs sembla una Garnatxa  continental i que té similituds amb Callet i Montenegro, jo opino que té el millor de les dues. Cal dir que genèticament està classificada com a mare d’aquestes dues varietats.

Amb què ens recomaneu que el tastem i quan?

Tenim un vi fresc i amb caràcter, té una acidesa més alta del normal que ens podríem trobar a altres varietats mallorquines i és un vi de notes suaus. Així que si l’he de classificar el maridaria amb uns formatges lleugers, peix o arròs sec. És un vi ideal per l’estiu, té un bon beure i no és pesat. I encara que no m’ho hagis demanat, és un vi per beure en bona companyia, amb amants del vi, curiosos i en bons moments.

I ara què? En què esteu pensant més enllà d’aquesta elaboració?

Ara estem enfocats en la consolidació com a empresa, tenim tres productes que ens feien ganes fer. Hem fet edicions limitades per veure com respon el mercat i veiem que anem per bon camí. Ara ens centrarem a pujar producció per arribar a més públic i ser més eficients. Tenim moltes idees al cap a l’hora d’elaborar nous productes encara que el 2024 no crec que sigui un any de novetats.

Més enllà d’aquesta elaboració, estem mirant altres camins de fer feina. Fa unes setmanes em varen atorgar el premi d’innovació a les varietats locals al concurs Rural-up organitzat per l’associació Mallorca Rural i finançat per Caixabank en la primera edició, aquest 2023. El projecte presentat va ser fer una cooperativa vitivinícola centrada en les varietats locals i petits productors, on es pretén que la unió permeti aconseguir una major eficiència a l’hora de produir, vendre i fomentar els vins de varietats locals. Crec que es un mercat molt demandat i el petit productor, que és el que confia i aposta per les varietats locals, li falta una empenta per poder tenir més recursos en la seva feina.

Més notícies
Joan Jordà, Sergio Navarro i Christian Severinsen, artífez del projecte FentVi | cedida
FentVi, un blanc d’edició limitada
Fruit d'un somni és tota una declaració d'intencions
Blancs i negres de la DO Pla i Llevant al tast de La Misericòrdia/Cedida
Andreu Oliver Tril explica les varietats autòctones per a Pla i Llevant
L'enòleg de Can Majoral ha dirigit un tast a La Misericòrdia de Palma
S'ha intentat vendre un carregament d’ametlles no aptes per al consum, valorades en més de 40.000 euros | Foto: Cedida
Algunes varietats de vinya i ametller es demostren resistents a la Xylella
Formentera és l’única illa que encara és lliure del bacteri

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa