Balears Vadevi
Frenen l’intent de vendre 25 tones d’ametlla tòxica a Mallorca

Aquests dies passats, la Guàrdia Civil ha detingut a quatre persones, tres homes i una dona, com presumptes responsables d’haver intentat vendre un carregament d’ametlles no aptes per al consum, valorades en més de 40.000 euros.

El lot que ha estat intervengut a Mallorca procedia d’Austràlia i havia arribat en un vaixell al port d’Alacant, però allí la mercaderia va ser sotmesa a una analítica aleatòria que va detectar que la fruita seca presentava unes toxines que podien ser nocives per a la salut, per la qual cosa va ser interceptat i precintat. El propietari de l’empresa mallorquina va ser informat del que havia passat i les autoritats sanitàries i de Duanes li van comunicar que havia de destruir el carregament en un determinat termini de temps per a evitar problemes posteriors de salut pública.

Així i tot, malgrat que l’empresari es va comprometre a destruir l’enviament a la incineradora de Tirme, finalment, segons els investigadors el que va portar a la planta de Son Reus no van ser les 25 tones d’ametlla d’Austràlia precintades en el port d’Alacant, sinó clovelles sense el fruit, que podrien procedir d’altres enviaments i restes. Segons aquesta font, la mercaderia estava valorada en més de 40.000 euros, al que l’empresari afectat haurà de sumar el cost de la destrucció de les 25 tones d’ametlles.

Els detinguts formen part d’una empresa de l’Illa dedicada a la importació d’ametlles i han estat acusats d’un delicte contra la salut pública. Segons la recerca, van tractar de vendre una gran partida d’aquesta fruita seca a pesar que sabien que la mercaderia presentava toxines i no era apta per al consum.

Agents del SEPRONA han escorcollat unes instal·lacions de l’empresa a Binissalem, d’on es van emportar documentació relativa a la partida de fruita seca interceptada i que suposadament havia estat incinerada a Palma. També han pres declaració als quatre arrestats. Un d’ells és el propietari de l’empresa que importava la mercaderia i els altres són treballadors o socis. En les diligències practicades aquesta setmana han participat, a més del Seprona, la Guàrdia Civil de Palma i d’Alacant, Sanitat i Duanes. La previsió és que quedin en llibertat amb càrrecs, a l’espera de judici.

Frame del vídeo que ha compartit la GC amb la inspecció de les ametlles

En defensa del producte local de qualitat

El Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida Ametlla de Mallorca celebra la confiscació de la partida d’ametlla australiana contaminada per aflatoxines importada per una empresa mallorquina. Segons el comunicat enviat per aquesta entitat “l’acció del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil ha evitat que aquesta partida d’ametlla es pogués comercialitzar a les Illes Balears, posant en risc la salut dels consumidors i posant en dubte la seguretat de tot el sector agroalimentari i especialment dels fruits secs“.

“Aquestes notícies demostren que els controls tant de les autoritats competents en sanitat, medi ambient i frau alimentari com els que fan les marques de qualitat són efectius i que tots treballem per eliminar aquestes pràctiques fraudulentes de tota la cadena alimentària”, afirmen.

Remarquen que la partida d’ametlla tòxica ha estat intervinguda totalment i no s’ha comercialitzat a Mallorca ni a cap illa de les Balears.

Més notícies
La recollida ha començat amb un preu que no compensa els costos de producció/Cedida
Comença la campanya de recollida d’ametlles a Mallorca, a 3,5 euros el quilo
La calor i la sequera han afectat els ametllerars i el productors es queixen pel preu, que està molt baix
Els productors exploren la possibilitat d'incorporar noves varietats de garrover en les noves plantacions/APAEMA
Productors de fruita seca eco cerquen respostes a Tarragona i Lleida
Un viatge formatiu amb el suport de FOGAIBA que permet el sector conèixer de prop experiències per aplicar a Mallorca

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa