Balears Vadevi
Havíem demanat aigua i n’ha caiguda molta, a Porreres

Han estat 95 litres per metre quadrat en poc menys d’una hora. Aigua i calabruix que han fet passar de l’alegria a la preocupació els pagesos del Pla de Mallorca. Ha estat la comarca que més aigua rebia ahir, tot i que els ruixats han anat un poc per tot. De Puigpunyent, on Isabel Alabern de Son Puig diu que ha caigut una estona molta d’aigua i un poc de pedra petita, a Algaida (35 litres/m2), Montuïri (45 litres/m2), Petra i sobretot Porreres, on es recollien el màxim: aquests 95 litres que dèiem.

En aquest poble darrer, Bàrbara Mesquida, del celler Mesquida Mora, registrava litres i imatges per compartir amb Balears Vadegust: “95 litres és com menjar ostres i que et caiguin malament”, explica Bàrbara ben gràficament perquè l’entenguem. I és que després de tants de dies passant pena perquè no plovia, ara plou massa, en massa poc temps. I acompanyada de calabruix, que no feia gens de falta. A aquesta hora no sabem encara el mal que ha fet la pedra tot i que ha ferit la vinya i els fruiters de la comarca. I la preocupació continua per què l’episodi de tempestes diuen que encara no ha acabat.

A més, ara, s’espera que surti el sòl per eixugar l’aiguat i la humitat: el fong, el míldiu, és el perill que s’ha d’evitar a les totes.

Porreres ha estat el municipi que ha rebut més aigua, ara s’espera que el sol eixugui la humitat perquè el míldiu no ataqui la vinya/Bàrbara Mesquida

Els albercocs no volen calabruix

A Porreres, la temporada de l’albercoc és la més important de l’any i ara estan en els primers dies de la collita, quan aviat arribarem a la plena, encara amb molt de fruit a l’arbre. Per tot això, ara la tempesta acompanyada de calabruix no ha estat gens ben rebuda pels porrerencs. Fenòmens com aquest poden posar en risc l’anyada. A l’inici de la temporada des de la cooperativa de Porreres calculaven que se’n collirien unes 11 tones, uns mil quilos més que l’any passat, però encara molt enfora de les 70 tones que es collien ara fa deu anys. Esperança Mora, gerent de la cooperativa, creu que es deu als efectes del canvi climàtic i a la manca de joves que s’hi vulguin dedicar.

Més notícies
El cereal i el farratge ha estat el més afectat per la manca d'aigua i la calor/CAIB
El risc que la sequera es faci habitual demana mesures a llarg termini
El sector agrícola reclama ajudes específiques tot sabent que es tracta d'un problema de fons que s'haurà d'abordar la pròxima legislatura
xxx
Bàrbara Mesquida acull els primers horts socials de Porreres al terreny del celler
Cinc famílies del poble formen part d’aquesta experiència pilot i es comprometen amb l’agricultura ecològica

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa