Balears Vadevi
Indignats amb PRILAC: Una gran superfície ven ‘brossat mallorquí’ fet fora

Una vegada més PRILAC està en el punt de mira dels ramaders de vacú de llet. No és la primera vegada que passa que descobreixen que es ven llet o un derivat de la llet, com en aquest brossat, com si fos un producte fet aquí quan realment està fet fora de l’illa. “Les fotos que il·lustren aquesta informació estan fetes el dia 1 d’abril a una gran superfície de Mallorca que afirma explícitament que el producte és mallorquí quan sabem que tan la llet com l’elaboració s’ha fet a Catalunya‘, afirma una font del sector productor de llet de Mallorca que ha vist amb els seus ulls indignats un nou cas del que considera un “frau alimentari“.

Al cartell promocional es diu explícitament que el producte és mallorquí quan no ho és/Cedida

I aquest és un cas més que té a PRILAC com protagonista i, per tant, seria reincident, si l’administració confirma el que sembla un engany al consumidor. Els productors de llet de Mallorca es queixen que la conselleria d’Agricultura no fa tot el possible per evitar-ho. “Ho hem denunciat a la direcció general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària…, ara veurem que faran”, lamenten ja que consideren que la resposta d’aquest departament és poc eficaç.

PRILAC ja arossega una història de precedents que la conselleria coneix bé. Anteriorment, ha estat sancionada per vendre formatge presumptament fet a Mallorca que ni havia estat elaborat a l’illa ni tampoc amb la llet local. Per aquest cas, ja se li va posar una sanció econòmica amb l’advertència que si reincidia, tornaria a ser sancionada amb una multa molt superior. Des de la conselleria han reconegut que es temia que l’empresa ho tornàs a fer, com així ha estat.

PRILAC, història d’una marca fallida

La història de Prilac ve d’enfora. Indústria creada l’any 2003 per un grup de productors lleters per a l’elaboració de derivats lactis i amb seu a Porreres va ser impulsada pel Govern Balear. Així, l’empresa estava participada per la comunitat autònoma, la cooperativa Lleters de Mallorca i el Grup Fontanet, les tres parts tenien un 33%. No obstant poc després l’Executiu Autonòmic es desvinculà del projecte.

En el moment de la seva creació, va ser vista com una sortida a la històrica crisi del sector productor de Mallorca. Per les seves instal·lacions passaven entre 8.000 i 10.000 litres de llet que provenien de tres explotacions, dues a Campos i una a Llucmajor.

Ara continua vinculada a l’empresa de la família Ballester que en el passat també produïa llet i formatges de cabra a Cas Concos. De fet, va ser PRILAC qui va absorbir Can Ballester, a principis dels anys 2000, per salvar la producció.

Arran de la pandèmia, quan el confinament i les restriccions sanitàries provocaren la paralització del canal HORECA, els productors de llet es trobaren que no podien donar sortida a la llet perquè no hi havia demanda i a través de la conselleria d’Agricultura es va aconseguir derivar-ne aquesta producció a Menorca per fer quallada. L’empresa, però tenia mala ferida.

La marca i les fórmules han estat venudes fora de l’illa, a Catalunya, on sota aquesta denominació elaboren productes derivats de la llet que es fa a la Península. “Ni la llet està feta a Mallorca ni els derivats, tampoc”, es queixen els ramaders mallorquins. Des de setembre de l’any passat, afirmen des de la conselleria, PRILAC ja no compra llet als productors locals. I als ramaders indigna que a més es vengui un producte fet fora com si fos local, una situació que com a mínim consideren un engany al consumidor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa