Balears Vadevi
Les Cooperatives Agroalimentàries es posen al dia en digitalització

Primera jornada de portes obertes del projecte europeu PLOUTOS sobre innovació agroalimentària i turisme sostenible, organitzada per Dolores Ordóñez des d’Any Solutions. Aquesta iniciativa té el finançament de la Comissió Europea a través del programa Horitzó 2020 i cerca accelerar la digitalització del món agroalimentari, millorant la seva competitivitat i productibilitat generant sinergies amb el sector del turisme. Les Illes Balears són un dels onze pilots seleccionats per aquesta tasca.

Responsables de les cooperatives agroalimentàries i tècnics prengueren part d’aquesta jornada formativa/cedida

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha participat al costat de les seves partners Agromallorca SAT i AnySolution en una reunió de treball que ha tingut lloc en la finca de Raixa. També han anat representants de TNO, una organització independent neerlandesa que es dedica a la recerca. Tots ells participen en el programa europeu PLOUTOS, que té com a objectiu equilibrar les cadenes de valor agroalimentàries perquè siguin més competitives, eficients, resilients i sostenibles amb un millor compliment i impactes socioeconòmics i ambientals positius.

Durant la jornada de treball s’han analitzat els reptes que té l’agricultura i el turisme. També s’han analitzat propostes turístiques per a construir un ecosistema entorn de noves experiències d’agroturisme sostenible. De fet, la part de Ploutos que es desenvolupa a les Illes Balears cerca, entre altres coses, construir un ecosistema entorn de noves experiències d’agroturisme sostenible.

Jerònima Bonafé, presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears ha explicat que l’objectiu final consisteix a “aconseguir un disseny per a la creació d’una experiència turística prometedora que creï valor tant per al sector agrícola com per al sector turístic d’Illes Balears i que abordi els reptes de la sostenibilitat”.

A la reunió, a la qual han assistit 30 persones, han estat presents, entre altres representants de les cooperatives agroalimentàries Agromallorca SAT, Som Pagesos, la cooperativa Sant Bartomeu de Sóller, SAT Fruit Secs, Camp Mallorquí, Agroeivissa s. coop. i la Coooperativa del Camp de Formentera. Per part del sector turístic han assistit representants del Grup Barceló, Garden Hotels, Senses Hotels,  Valparaíso, Tourism Clúster, guies turístics, a més de representants de la restauració.

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears vol ser l’enllaç entre tots els actors rellevants, la premsa i altres cooperatives nacionals i internacionals.

Les instal·lacions d’Agromallorca acolliren una de les jornades del programa de formació del sector /Cedida

Digitalització, innovació és el futur

El projecte té també un vessant d’innovació en l’agricultura, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears introduirà la “agricultura de precisió” a Balears, basada en una potent plataforma que inclou algorismes d’Intel·ligència Artificial, gràcies a la tecnologia de AnySolution que està implantant en els hivernacles de Agromallorca SAT. Aquests hivernacles els visitarà el grup el divendres.

Els resultats estaran disponibles a través de l’Acadèmia d’Innovació de Ploutos després de la vida útil del projecte. Les parts interessades tindran així accés a nous coneixements i millors tècniques per a poder replicar-los fàcilment. Ploutos estableix les bases per a l’intercanvi i l’aplicació de pràctiques innovadores amb la finalitat d’establir un sector agroalimentari sostenible.

Per això, Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i les seves organitzacions associades juntament amb TNO han assistit a la primera jornada de portes obertes del projecte europeu PLOUTOS a la casa de Agromallorca SAT. Dins del projecte pilot de Ploutos, AnySolution ha instal·lat uns sensors en els hivernacles de Agromallorca SAT gràcies a finançament de la Comissió Europea a través del programa Horitzó 2020, cerca accelerar la digitalització en el sector agroalimentari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa