Balears Vadevi
El ministre Planas coneix a Mallorca la dificultat de l’accés a la terra

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, s’han reunit aquest dilluns amb representants del sector agrari de les Illes Balears.

La reunió s’ha duit a terme després d’una visita a les instal·lacions de la Cooperativa del Camp Mallorquí, a Consell que lidera el sector de l’ametlla i la garrofa. Hi han assistit la presidenta de les Cooperatives Agro-alimentàries de les Illes Balears, Jerònima Bonafé; la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera; el batle de Consell, Andreu Isern, i al voltant de 100 persones representants de les cooperatives i de les organitzacions professionals agràries.

L’amfitrió va repartir estopa a tort i a dret

En el decurs d’aquesta reunió el president de la Cooperativa Camp Mallorquí, Miquel Gual, va ser clar i contundent exponent a Planas la realitat poc coneguda fora de Mallorca que els pagesos es troben amb greus dificultats per obtenir terres de conreu. Parlà de la Mallorca saturada per contraposició a l'”Espanya buidada”, que tan preocupa a la resta del territori espanyol i es queixà que ara els pagesos han de lluitar contra l’especulació urbanística i, darrerament, també la provocada pel creixement de les energies verdes. Gual va dir que el món rural ara és víctima de la pressió urbanística i industrial i va afirmar que els joves sense patrimoni familiar no poden accedir a la terra. “Ara enlloc de collir olives, patates i ametlles collim volts, wats i amperis”, es lamentà. I situà en aquesta situació l’origen de la manca de relleu generacional per que els joves no poden viure dignament de la terra.

També es va referir a la nova PAC que va definir com una norma disenyada per urbanites que tot i qualificar-la d’execelent, també la va definir com insuficient i que carrega al pagès amb un excés de burocràcia.

Per part seva, la presidenta de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, Jerònima Bonafé, ha enumerat una sèrie de reptes que ha d’abordar el sector quant a dotació de recursos, producte local, cadena alimentària o infraestructures i intercooperació, entre altres.

Miquel Gual, a la dreta de la imatge, va ser contundent exposant les dificultats dels pagesos de Mallorca/CAIB

Les espectatives obertes per la nova PAC i la insularitat

Per part del Govern, tan la presidenta Armengol com la consellera de la Concha remarcaren la importància de la col·laboració entre institucions per posar en marxa iniciatives que millorin la situació del camp a les Illes Balears, com ara l’aprovació de la nova PAC, que per primera vegada compensa la insularitat i crea una regió socioeconòmica específica per a les Illes. En aquest sentit, la presidenta del Govern ha agraït al ministre que hagi «reivindicat les singularitats de les Balears a Europa» i hagi entès «les majors dificultats que implica la insularitat per al sector».

La presidenta ha reivindicat «la rellevància del sector i la necessitat de treballar des del diàleg per garantir, per exemple, una agricultura rendible i atractiva que faci possible que gent jove es dediqui al món del camp», una cosa en la qual el Govern està treballant, alhora que «en fer possible la sobirania alimentària».

Per part seva, la consellera De la Concha ha recordat que «mai en el que duim de democràcia s’havia aconseguit fer entendre fora de les Illes la necessitat d’una excepció balear per ser viables.  Ara ja som a la primera campanya d’una PAC en la que les Balears són una regió insular pròpia i en la qual queda explícita la necessitat de compensar-nos els sobrecosts per la insularitat amb fins a un 50% més de suport en les ajudes que la mitjana estatal», ha destacat.
«Beneficiarà d’una manera enorme a tots els pagesos i ramaders quan facin la seva declaració, i especialment les illes menors, afectades per la doble i fins i tot, triple insularitat», ha conclòs.

A Es Bosc Vell, a Petra, crien el porc negre mallorquí/CAIB

Visita a una explotació model de porc negre

Després de la reunió, la consellera i el ministre han visitat l’explotació de porc negre mallorquí Es Bosc Vell, a Petra, amb representants del sector juntament amb socis de la cooperativa Ramaders Eivissencs. Aquesta cooperativa, el nom comercial de la qual és Carn & Coop, va néixer en 2021 amb la intenció de reactivar el sector i comercialitzar els seus productes com la sobrassada de porc negre eivissenc que elaboren en el seu obrador en el Mercat Nou d’Eivissa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa