Aproximadament una tercera part de tots els aliments produïts al món es tuden. Canviar aquesta realitat es pot convertir en una oportunitat i, de retruc, ens permetria aconseguir un triple benefici, pel clima, per la seguretat alimentària i per la sostenibilitat dels nostres sistemes agroalimentaris.
“Remenja’mmm” és el títol de la campanya que posa en marxa Rezero, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient. “La generació i malbaratament d’excedents alimentaris és un problema que s’origina en diferents àmbits i sectors socioeconòmics (sector primari, indústria, comerç, restauració, llars…), el que demostra la necessitat d’abordar la problemàtica des d’una mirada global i transversal, amb la implicació dels diferents agents”, afirmen des de l’entitat.
La campanya “Remenja’mmm” té per objectiu fer valdre els aliments, visibilitzant aquesta problemàtica i sensibilitzant a tots els actors de la cadena alimentària per prevenir el malbaratament i canalitzar els excedents que no s’hagin pogut evitar a través de l’establiment d’un Pont Alimentari amb entitats socials.
Estratègia a tots els nivells
La proposta, que va néixer a Catalunya el 2015 i el 2022 s’estén ara a les Illes Balears, proposa actuacions de prevenció del malbaratament alimentari i de canalització d’excedents dirigides a diferents actors de la cadena dels aliments: Administracions locals: elaboració de campanyes municipals de prevenció. Ciutadania: campanyes de sensibilització per aprofitar els aliments. Hospitals: diagnosi, prevenció del malbaratament i canalització d’excedents alimentaris (Pont Alimentari). Sector HORECA: prevenció del malbaratament, aprofitament alimentari i sensibilització (Remenja’mmm). Sector comercial: foment de la canalització d’excedents alimentaris (Pont Alimentari).
“Remenja’mmm” pretén contribuir a assolir els objectius de reducció del 50% del malbaratament alimentari i de prevenció de residus que la legislació europea estableix cara al 2030.
“I com que aquest és un problema ambiental, social, global i transversal, engegam una campanya col·lectiva https://youtu.be/a_Cwf5K4jss entre el 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, i el 29 de setembre, Dia Mundial contra el Malbaratament Alimentari”, expliquen des de Rezero. I fan una crida a “Nins, joves, cuiners, pagesos, pescadors, botiguers, restauradors, mestres, padrines, cantants …, i tothom que vulgui dir no al malbaratament alimentari, que faci un cop damunt la taula!“,