Balears Vadevi
L’Obra Cultural celebra el seu 60è aniversari amb un vi de Can Majoral

“El vi marca la història de la nostra terra, li dona sentit”, amb aquestes paraules encetà la presentació del vi de l’aniversari Catalina Bibiloni, membre de la Junta directora de l’Obra Cultural Balear i bona coneixedora dels vins de Mallorca. Bibiloni va explicar que “el vi forma part de l’alimentació de la humanitat des de ben antic”, i que “el conreu de la vinya protegeix la terra de l’especulació” per vincular el vi a la celebració dels primers seixanta anys de l’Obra. “La vinya la podem trobar a les terres pobres, és austera i viu allà on no viuen altres conreus més exigents com el cereal”, afegí tot demanat l’agraïment per aquells que la cultiven i en fan el vi.

Mireia Oliver, Catalina Bibiloni i Guillem Contestí a la presentació | Foto: Aïda Múgica Tomàs (OCB)

Mireia Oliver, enòloga i directora de Can Majoral, que és el celler que firma el vi, va recordar el celler que es dedica fa més de trenta anys a l’agricultura ecològica, una manera de fer que els ve d’avior i que defineix també l’elaboració dels vins. “El que tu li dones a la terra, ella t’ho dona”, explicà Oliver per il·lustrar el que volia dir.

El vi del seixantè aniversari de l’OCB és un monovarietal de sirà, una varietat forana que ha mimetitzat molt bé el clima de Mallorca. Els raïms, d’aquest vi, són veremats a mà d’una vinya vella, ubicada a la falda del macís de Galdent, a Algaida, on hi ha el celler. Els ceps acumulen tres dècades de vida a la finca de Son Roig, i per això, tenen poca producció, aleshores, permet un equilibri que reflecteix una imatge de terrer propi de la zona.

La sirà és una varietat que s’integra molt bé en cupatges respectant les característiques pròpies de les altres varietats, per la qual cosa podem dir que representa la integració de tot el que ens arriba de fora, aquesta capacitat d’assimilar-se a la terra i a la cultura nostres que ha caracteritzat la història de Mallorca des de l’inici del temps…

L’etiqueta és obra d’un jove dissenyador, Guillem Contestí, que ha volgut plasmar un estil actual i modern amb els colors corporatius de l’OCB, el groc i el vermell, jugant amb el cercle com figura harmònica amb la qual es poden formar les lletres inicials de l’entitat.

Del vi de l’aniversari se n’ha fet una primera edició de cent botelles amb les quals es brindarà en els distints actes que es convocaran al llarg de l’any per celebrar les primeres sis dècades de l’Obra Cultural Balear.

Tot seguit, Catalina Bibiloni en fa la nota de tast.

60 anys de l’Obra Cultural Balear – Vi negre

  • DO Pla i Llevant
  • Celler: Can Majoral (Algaida)
  • Monovarietal de sirà de vinyes velles de la finca de Son Roig
  • En nas; les primeres impressions que ofereix són de notes de cuiro, concentració de fruita negra. Bona càrrega mineral, de pedra. Tocs especiats dolcencs. Sensacions llépoles.
  • A copa moguda, es persevera en els aromes de cuiros i espurnes herbàcies que es dilueixen. Reapareix la fruita negra; aranyons i prunes confitades. La mineralitat es concreta i es transforma amb punts ferris i sanguinis. Emergeixen també, tocs torrefactes i balsàmics. A més paciència, dins la copa hi suren un pom de flors blaves; violetes. La copa evoluciona i entren molta estona.
  • En boca té una entrada amb força, tànnic i un pèl astringent. Bona acidesa, la qual mantén viu el seu pas estructurat a boca. Retrogust amb fruita negra; mores que es conjuguen amb el cedre. Càlid. Amb un final que fa salivar.

És un vi complex i gastronòmic que hem tastat en dia arrel del calendari biodinàmic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa