Balears Vadegust
Productes cicatritzants per salvar el raïm destrossat per la tempesta, a dues setmanes de la verema

Avui fa una setmana que el cel va caure damunt les vinyes de Santa Maria, Consell i Binissalem i els cellers estan fent números del mal que ha deixat al seu pas la tempesta i la calabruixada. Com Ramon Servalls, director de Macià Batle, que espera que passi el périt de la companyia d’assegurances per veure que es podrá rescabalar dels danys que s’han patit.

A Can Ribas, de Consell, la calabruixada va afectar la totalitat del vinyet, a unes parcel·les més i altres menys. La varietat premsal en va ser la més perjudicada. Calculen que una tercera part de l’anyada s’haurà perdut.

Hi ha parcel·les amb una tercera part de la collita afectada/Cedida

També patiren les vinyes de José L. Ferrer, les de la zona entre Consell i Binissalem, i les de Jaume de Puntiró, al Pla de Buc.

Ramon Servalls, president de l’Associació de Cellers de Santa Maria coincideix amb Araceli Servera, de Bodegas Ribas, a lamentar la mala sort dels darrers anys. “L’any passat una passa de mildiu com no haviem vist feia anys, llavors el covid, enguany les gelades del mes d’abril i ara això, a dues setmanes de començar la verema…” A Macià Batle, la calabruixada els va tocar i fort les vinyes de chardonnay i de sauvignon blanc.

És un moment crític. Poc es pot fer per salvar el que ha quedat a les parcel·les afectades. Els cellers més damnats per la tempesta cerquen la manera d’apadassar la situació. Especialmente curosos aquells que treballen en ecològic. Es fan servir productes autoritzats per “cicatritzar” el fruit que ha patit la pedregada i evitar així l’aparició de fongs i plagues oportunistes.

Fulles a terra que ja no protegiran el raïm/Cedida

El que ja no té remei és la fulla que ha perdut la planta, en alguns casos fins el 50% en els vinyets més afectats. Un mal afegit que dificultarà la maduració del raïm, en aquestes darreres setmanes prèvies a la verema. Ara es tracta de salvar el que queda i planificar estratègies per mantenir la producció en els límits sostenibles pel negoci. Però això és un altre capítul que encara està per escriure.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa