Balears Vadevi
Productors d’oli i l’oliva demanen un estudi actualitzat sobre l’olivar

Aquesta setmana s’ha fet la darrera reunió de la Mesa de l’Oli d’aquesta legislatura, formada per les organitzacions agràries, per les marques de qualitat i la conselleria d’Agricultura. Ha servit per analitzar la realitat del sector, després de les darreres circumstàncies sobrevingudes en l’àmbit meteorològic i també els canvis en la legislació. En detall es conegueren les darreres dades estadístiques segons les quals ara hi ha 8.524 hectàrees d’olivar plantat i 5.447 en producció a les Balears, de les quals la DO Oli de Mallorca empara 4.153 ha a Mallorca, fet que demostra el pes que té en el sector. Aquestes xifres, però, no poden amagar una realitat i és que l’any 2022 ha estat pèssim en producció d’oliva de taula, segons aquesta mateixa font.

Les ajudes pels desastres del temporal Juliette

Els productors d’oli i oliva de Mallorca encara avaluen els danys provocats pel temporal Juliette, de finals del mes de febrer. Mallorca va ser especialment afectada per aquesta borrasca que deixà mal per valor de més de set milions d’euros a fora vila. Fins ara s’han habilitat 4,5 milions d’euros per ajudes per pèrdua de producció, dels quals 1,2 milions seran per olivar i garrover, ha informat la conselleria. En aquest sentit, es veu que s’hi aplicaran amb tres mòduls: Afecció lleu, mitjana i alta, i que finançaran en un, dos o tres anys de pèrdua de producció respectivament. Els càlculs es faran com si tot l’olivar fos de taula, i estaran oberts a explotacions afectades per sobre dels 200 metres, tot i que els mals es concentren a altures superiors a 400 metres, a Mallorca. Les explotacions assegurades rebran un 80% de compensació, i les no assegurades, que en són la majoria per no dir totes, el 40 %, per normativa estatal.

A causa d’aquestes circumstàncies ja referides, el sector productor d’oli i oliva de les Illes Balears ha insistit davant la conselleria en la demanda d‘un estudi actualitzat sobre la situació i l’estat de l’olivar, que sembla que podria rebre el sus en els pròxims dies, abans que acabi aquesta legislatura. A més, i també en aquesta línia, s’ha detectat un problema amb l’estadística oficial del Ministeri quant als costs de producció de l’olivar, que dona resultats inversemblants per a les Balears. Amb relació a això, la conselleria ha informat que està en tràmit que l’estadística oficial sigui elaborada per la des de les Illes Balears, amb una base més representativa.

Per part seva, la conselleria, a través de l’IRFAP, ha contractat l’estudi sobre la malaltia de repilo (defoliació causada per dues castes de fongs) mitjançant un concurs que ha guanyat l’equip del professor Antonio Trapero, especialitzat en patologia vegetal, de la Universitat de Córdoba.

La darrera reunió de la Mesa de l’Oli de la legislatura, aquesta setmana a la Conselleria/CAIB

La PAC avança lentament

En aquesta reunió, s’han presentat dades provisionals de les declaracions de la PAC amb les novetats actuals (olivars de baix rendiment i eco-règims), que malauradament no són del tot representatives, ja que el percentatge de declaracions presentades és encara baix. La complexitat de la tramitació, nova per als pagesos i empresaris del sector, estaria darrere aquesta actual manca de dades més fiables. Aiximateix, s’informà que el llibre de camp informàtic està en procés d’elaboració per Tragsatec, i s’espera poder-hi disposar el mes de juny.

Per acabar la bona notícia que l‘IGP Oli de Menorca està en l’etapa final de tramitació. Els olivicultors han decidit que sigui obligatòriament de conreu ecològic.

Més notícies
Hi haurà una mostra de la producció de deu elaboradors d'Oli de Mallorca emparats en la denominacio d'origen/DO Oli de Mallorca
La DO Oli de Mallorca presenta la nova anyada a la Fira de Palma
El dissabte 29 d'abril repetirà escenari a la plaça Major, amb música i tastos
El vi aprofita els actes de la Diada per donar-se a conèixer/CAIB
La venda de vi de qualitat creix 12% en un any fins als 53 mil hectolitres
El valor econòmic s’ha situat en els 41,2 milions d’euros, un 13,3% més que l’any anterior
El temporal ha deixat a l'aire els cultius protegits pels hivernacles/Cedida
‘Juliette’ deixa més d’un milió d’euros en danys a les finques de Mallorca
Els pagesos qüestionen la declaració de zona catastròfica si les ajudes no arriben aviat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa