Balears Vadevi
Quinze vaqueries constitueixen la Cooperativa de Vaca Frisona de Mallorca

Primera bona notícia del sector lacti de Mallorca en dècades: s’ha constituït la primera cooperativa lletera, la Cooperativa de Vaca Frisona de Mallorca. El seu objectiu, fer pinya entre els productors i els ramaders de frisona per sobreviure a la darrera crisi provocada per l’encariment dels costos de producció. La constitució d’aquesta organització, que està formada per les darreres 15 vaqueries de Mallorca, té per objectiu actuar de forma conjunta per tenir més força a l’hora de negociar els preus del mercat i la compra a preu més avantatjosos, del menjar pels animals.

15 socis que fan 10 milions de litres de llet l’any

La cooperativa lletera de Mallorca està formada per 15 socis, que produeixen 10 milions de litres de llet a l’any. Abarca totes les vaqueries de llet que hi ha actualment a l’illa. La llet que produeixen s’entrega a dos operadors, i una de les vaqueries, a més, fa venda directa de llet i formatge. Aquesta cooperativa és de nova creació. A Mallorca ha existit una cooperativa lletera, que ha estat paralitzada durant 20 anys.

Joana Mascaró, d’UPA-aia, que ho ha qualificat «de fita històrica». «Ens hem posat d’acord, el sector va junt, i aquesta és la millor manera que tenim per seguir, ja que quedam molt pocs», ha destacat. Per la seva banda, l’altre assessor de la cooperativa, Joan Simonet, d’ASAJA Balears, ha explicat que les entitats que es creen «han de servir per millorar la rendibilitat de les explotacions agràries i defensar el preu de venda dels productes, per tal que cobreixin costos, no és la solució a tot, però forma part de la solució». 

Les funcions de la cooperativa lletera, que també s’ha constituït com a Organització de Productors de Llet (OPL), són clars. D’una banda, reduir costos de producció, que els darrers mesos han apujat, entre d’altres, per mor de la guerra a Ucraïna.

Així, podran fer compra conjunta d’insums, com pinsos o fertilitzants, i també pactar produccions agràries, com la de farratges, per exemple. Un altre dels objectius fa referència al preu que cobren els productors el litre de llet. En el cas de Mallorca, el preu mitjà del litre de llet se situa ara en els 55 cèntims. La negociació dels contractes lactis serà possible, ja que les explotacions lleteres també s’han constituït com una OPL, la figura que està regulada al paquet lacti del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, i a la llei de la cadena alimentària.

Joan SImonet (ASAJA), Mae de la Concha i Fernando Fernández, conselleria d’Agricultura, i Joana Mascaró (UPA-aia), amb els ramaders de frisona /CAIB

Impulsada des de la Direcció General d’Agricultura

La Cooperativa de Vaca Frisona de Mallorca neix auspiciada per la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació. La consellera Mae de la Concha ha qualificat de passa clau «per fer més rendible i més competitiu el sector lleter» la creació de la cooperativa.

Segons De la Concha, “és un motiu de celebració i d’enhorabona col·lectiva, que no surt del no-res, sinó d’un camí anterior, traçat amb la conselleria, de feina conjunta i constant, que ha establert un clima de confiança pel bé comú”. “És un orgull, estic segura que heu hagut de fer una passa endavant i deixar enrere algunes qüestions, però tindreu un resultat molt positiu aviat, pel preu que pagau pels productes o per l’accés als insums”, ha explicat, i ha posat d’exemple la feina feta amb el sector lleter de Menorca.

El director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha explicat que «és increïble que ho hàgim aconseguit en tan sols 6 o 7 mesos, ara comença molta de feina, i serem al vostre costat». També ha participat de la roda de premsa l’assessora de la Cooperativa,

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació s’ha compromès a posar en marxa accions el 2023 per donar suport a aquesta cooperativa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa