Balears Vadegust
Nova rebaixa del preu de la llet a Mallorca

Els ramaders han hagut d’acotar el cap. Finalment, ha estat impossible evitar la baixada del preu de la llet i tampoc una retallada en el volum de vendes a AGAMA. Les tensions entre l’empresa lletera, ara en mans de la catalana Damm, i els productors venien de setmanes enrere i la fatalitat s’estenia entre els ramaders, acostumats als torcebraços des de fa dècades habitualment amb resultat desfavorable per a ells.

“No hi ha manera, en aquest sector tot són traves i problemes”, s’ha lamentat Joana Maria Mascaró portaveu del sector. “Tots hem fet tot el que han pogut, duim més d’un mes negociant, hem demanat ajuda a la Conselleria i, així i tot, només s’ha aconseguit que la baixada de la producció fos d’un 10 i no d’un 15“, afegeix. I és que la lletera pretenia aplicar una retallada del 15% a la compra de llet de Mallorca, que al final ha quedat en el 10%.

“Quan va començar tot aquest tema el director general d’Agricultura, Fernando Fernández, va dir que no consentiria que a les Balears s’abaixés el preu de la llet, però no ha pogut fer res, ha baixat Coinga i darrere ells tots els altres…”, diu Mascaró, que raona que als ramaders menorquins no els ha quedat més remei que assumir aquestes noves condicions, també.

El sector ha vist com una vegada més ha guanyat la indústria enlloc dels productors/CAIB

Com Joana Maria Mascaró, Baltasar Martí pertany a UPA. Reconeix que han acollit amb resignació la notícia que implica de fet la reducció en la producció de llet de tota Mallorca. Reflecteixen l’opinió del sector, que sap que haurà de reduir la producció i acomodar-se a un preu inferior, tot i la pujada dels costos de producció.

Menys llet i menys doblers

Segons l’acord assolit aquesta setmana, Agama baixarà el preu un cèntim i mig per litre de llet aquest mes de maig i un altre cèntim més el mes de juny, la qual cosa suposarà que pagarà als ramaders 0,57 cèntims per litre aquest mes i 0,56 el següent. “Acceptem la reducció dels preus de compra perquè sabem que aquesta situació també s’ha donat a la Península; el que ens queixem és que es redueixin també els litres totals que compra”.

“Agama diu que no aconsegueix vendre tota la llet que produïm, i no ho entenem: ara que som a la porta d’una temporada turística, per lògica n’augmentarà el consum. Tal vegada s’hauria de mirar si no hi ha un problema de comercialització.” Martí recorda que la producció de llet de Mallorca ha de suposar un 10% del total que es consumeix.

Més notícies
Can Burguera de Campos és una de les vaqueries que integren la nova cooperativa/Cedida

Quinze vaqueries constitueixen la Cooperativa de Vaca Frisona de Mallorca

El sector veu la llum al final del túnel fent pinya per sobreviure a la crisi provocada per l'encariment dels costos de producció
:  - Mobile
Fernando Fernández: '«no hi ha raons objectives a les Balears per davallar el preu per litre de llet, ja que els costos de producció no han davallat'/CAIB

Govern i ramaders fan front comú per evitar la baixada del preu de la llet

Agricultura demana compromís a la indústria làctia i que no abaixi el que paga als productors
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa