Balears Vadevi
Vinyes de Mortitx troba en les autòctones la línia per diferenciar-se

El programa de ràdio Pollença El món de vi ha estat testimoni del tast de la darrera línia de vins que Mortitx ha incorporat a la seva oferta. Vins parcel·laris, d’edició limitada.

El celler, que ja compta amb dues dècades d’existència, veu molt clar que la diferenciació del seus vins passa per potenciar i posar en valor les varietats autòctones. En aquests moments, ha desenvolupat tres vins elaborats amb giró ros, gargollasa -gorgollasa i callet. Són vins que aparegueren al 2021 i es pot dir que són pràcticament ecològics, per la poca intervenció que amb sistèmics fan a les vinyes.

El tast s’ha fet en dia molt favorable d’arrel, del calendari biodinàmic de tast i en fase de lluna creixent. Els vins han estat molt expressius i s’explicaven sols.

Llorenç Coll i Biel Ferragut, enòleg i gerent del celler/Cedida

El primer vi fou el Giró Ros 2021. 13% vol i 2.400 ampolles. Criat dins bótes de roure de diversos usos i noves. Una part, també ha reposat dins un ou de gres i un 10% ha estat fermentat amb les pells.

Al nas és terpènic. Sense moure la copa desprèn aromes primaries. Aromes que recorden a les herbes al camp. Llevats de pa. Aromes fresques. Moguda la copa, ofereix aromes de flors blanques, la qual cosa em sorprèn perquè no és propi d’aquesta varietat, però s’aclareix, perquè una de les bótes té les tapes d’acàcia i aquest fet li confereix aquest singular aroma. Després, passa cap a flaires d’albercocs grenyals i fonoll fresc. Passada una bona estona, s’entreveu aromes pròpies del melicotó de vinya.

En boca té una entrada amable. Bona presència d’acidesa i un retrogust de fruita de pinyol. Pas agradable, persistent. Bona càrrega de fruita amb un punt de calidesa.

“Delicat i persistent”, diu Bibiloni d’aquest Gorgollassa/Callet/Cedida

El segon vi, Gorgollasa i Callet 2021. 12% vol. Meitat i meitat de cada una de les varietats. Fa maceració carbònica.

A la vista tenim un color vermell encès, amb el menisc violeta i de capa baixa. Llàgrima finíssima i lenta. En nas ofereix aromes de cireres cruixents. Tocs caramel·litzats. Flaires minerals i espurnes herbàcies. També hi trob violetes. I en copa moguda, emergeixen aromes vegetals. Aromes de terra. Torna la fruita vermella; cireres i gerds. Finalment, tenim un fons de pedra.

Entra amb espurna a la boca, amb un taní suau. Pas carregat de fruita vermella i especiat. Fluid i lleuger. L’acidesa li dona vida. És delicat i persistent.

Completa la terna d’aquest nova línia de vins el Racó Fred 2018. 13% vol i fet amb les varietats giró ros i malvasia. Pas curt en bótes de roure de quart any. Aquest vi fa el nom d’una zona molt diferenciada de la resta de les parcel·les de Mortitx. Es comenta que té el seu propi microclima, el qual fa que aquest vi adquireixi un perfil especial.

Vinyes de Mortitx aposta per les varietats autòctones en aquesta etapa nova /Cedida

Es veu d’un color groc daurat. Concentra molt de glicèric. Al nas tenim bona intensitat aromàtica. Destaquen els aromes de criança, pa torrat amb mantega. Fruita de pinyol; melicotó. Aromes minerals. A copa moguda tenim flors grogues, semblants a la ginesta. Passada una bona estona, tenim records a mel. En boca té una entrada elegant, domada i fresca. L’acidesa li confereix nervi, espurna. Pas envellutat i persistent.

He pogut tastar aquest vins en companyia de Pere Nadal president del celler, Biel Ferragut, el gerent, Llorenç Coll, l’enòleg del Mortitx. A més, hi han assistit, la dietista, Rosa Torrandell, Toni Campomar, director del programa de ràdio El món del vi i Bartomeu Font, gastrònom de la secció Dionís a Taula.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa