Balears Vadevi
Joan Roca, cap de cartell de la cinquena Fira Arrels de Menorca

La V edició de la Fira Arrels de Menorca tindrà lloc els dies 30 d’abril i 1 de maig al recinte firal de Maó, amb el seu format habitual d’abans de la pandèmia i recuperant les xifres de participació en l’any en què se celebra el mandat de Menorca com a Regió Europea de la Gastronomia.

La presidenta del Consell Insular, Susana Mora, el conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, el batle de Maó, Héctor Pons i el director de la Fira, Pep Palau han presentat el programa aquesta setmana al centre d’art de Ca n’Oliver de Maó, un espai elegit per a l’ocasió, per reivindicar la gastronomia com a forma d’art enguany que Maó ha estat elegida com a millor destinació d’art del món. A la presentació, també hi han assistit convidats alguns productors, cuiners i col·laboradors de l’edició.

La Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ha manifestat que “la Fira Arrels és una mostra de la gran diversitat de productes de km 0 que tenim a Menorca i s’ha configurat com una cita obligada per als productors i, també, per al públic interessat a conèixer nous productes de proximitat i de qualitat. Aquest any la fira agafa especial rellevància pel mandat de Menorca com a Regió Europea de Gastronomia”.

Per la seva banda, Josep Pastrana ha incidit amb la consolidació de la fira que s’ha convertit en una fira gastronòmica de referència a Menorca i a les Balears. Ha remarcat que “ens resulta gratificant que els productors i cuiners s’hagin fet seva la fira Arrels com a plataforma per a reivindicar la qualitat del seu producte i la seva cuina, ja que aquest és l’objectiu del certamen; esdevenir una eina de promoció i projecció del producte local i la cuina menorquina i alhora incentivar sinergies entre els dos sectors”.

Presentació de la Fira Arrels 2022 a Maó | Consell

Gairebé 50 estands de producte local i convidats especials

Després de la celebració d’una edició adaptada i en format reduït el 2021, aquest any el programa inclou 39 productors repartits en 49 estands. El gruix de participants ja han assistit en altres edicions, tornaran a degustar i comprar, entre d’altres, embotits i carn, bolets, verdura, vi, oli, formatges, gelats, mel, dolços tradicionals o cervesa.

El producte ecològic, com sempre, tindrà gran presència a la fira. Alguns dels nous participants aportaran a la llista productes com sopes i brous en pols de cinquena gamma elaborats amb producte local, microbrots, rebosteria i cocteleria o formatge de cabra. A més, els productors tornaran a oferir degustacions elaborades amb els seus productes que els assistents podran tastar intercanviant tiquets de degustació.

El territori convidat serà Girona que portarà productes amb el segell de qualitat ‘Girona Excel·lent’: foie, oli, tomàtics sofregits i garnatxa de l’Empordà.

A la presentació de la cinquena edició de Fira Arrels ha comptat amb participació de diversos ponents | Consell Menorca

Joan Roca i un ampli ventall de xefs de renom

El director de la fira, Pep Palau, ha desgranat les activitats que tindran lloc a l’Aula de Cuina i a l’Aula de Tast de la fira. Joan Roca (El Celler de Can Roca***), cuiner i propietari del millor restaurant del món, serà el cap de cartell de l’edició. Oferirà la conferència ‘La sostenibilitat al Celler de Can Roca”. A més, el programa també inclou sessions de cuina i tallers de xefs de renom com Lluís Fernández (Els Pescadors, Llançà. Costa Brava Pirineu de Girona), Sara Valls (Janís, Es Pujols. Formentera), Eduard Martínez (Brut, Mallorca), Ronit Stern i Mariana Mayo (La Balabusta, Barcelona) Sylvia Oussedik i Maggie Smith (Cuina de Gaza) o Vicky Sevilla (Arrels *, Sagunt, València), la xef més jove d’Espanya amb estrella Michelin.

Pel que fa a la representació menorquina a l’Aula de Cuina, estarà conformada per Jesús i Isaac Garcia del restaurant Cabòria de Ciutadella, Pere Bolet de s’Arravaló des Castell i dos joves xefs menorquins; Cristina Llorens, nomenada Jove Xef de Menorca l’any 2021 i José Borràs del restaurant Santa Mariana d’Alaior, a més de la popular cuinera Blanca Mayandía, ambaixadora de Made in Menorca. El programa de cuina es complementa amb les activitats que tindran lloc a l’Aula de Tast. Espai on els assistents podran participar en tallers de cuina, xerrades i degustacions guiades dels productes de la fira.

Pep Palau ha assegurat que “amb aquesta nova edició la fira Arrels es consolida com a fira de referència del producte local de Menorca, esdevenint un altaveu de la cuina menorquina i amb un programa d’activitats essencialment mediterrani, amb cuiners i cuineres d’alt prestigi que compartiran protagonisme amb joves promeses”.

Finalment, la V edició de la Fira Arrels comptarà també amb l’Aula Infantil on s’organitzaran tallers de cuina per als més petits. A més, durant les hores del migdia tocaran grups de música de la mà d’artistes locals. Així, els visitants podran comprar directament al productor, degustar els productes i assistir a les activitats programades en els diferents espais de la fira. L’entrada tindrà un cost de 3 € i inclourà tiquets degustació, les activitats de l’Aula Infantil 1 € i la resta d’activitats del programa seran gratuïtes.

Fira Arrels a Madrid Fusion

D’altra banda, els pròxims dies 28, 29 i 30 de març el departament d’Economia i Territori assistirà al congrés gastronòmic Madrid Fusion per continuar amb la promoció dels productes menorquins més enllà de l’illa. En aquesta cita a Madrid s’estrenarà l’espot de la Fira Arrels que, igual que el cartell d’aquesta edició, relaciona la cuina i el producte amb l’art pictòric, reivindicant la gastronomia com una disciplina més de l’art.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa