Balears Vadevi
Menorca presenta tres productes al ‘Local Food Gift Challenge’ de 2023

Menorca ja té representants per al concurs World Food Gift Challenge de l’edició 2023 i veurà competir un obsequi artesanal relacionat amb el menjar i dos obsequis agroalimentaris locals. Aquest certamen va dirigit a les Regions Europees i Mundials de Gastronomia amb l’objectiu de donar suport a petits productors artesanals, destacant les històries que connecten aquests productes a les seves regions i creant valor afegit per als seus territoris d’origen.

A la convocatòria s’hi havia presentat cinc productes elaborats per cinc artesans/productors diferents. La comissió qualificadora ha estat formada per un representant de l’Associació Leader illa de Menorca, un representant de Menorca Regió Europea de Gastronomia; un altre de l’associació artesana Arteme; un de l’associació Entremans; un altre vinculat al món del disseny i finalment, un representant del sector agroalimentari; a més de comptar amb un secretari.

Sigui com sigui, el resultat ha estat el següent:

  • D’una banda, en la categoria d’obsequis artesanals, hi opta “Per molts d’anys!” de la joiera artesana Núria Deyà. Un detall que conté una cullereta d’argent que es pot portar al cos com a ornament a un davantal o jaqueta de cuiner, com una agulla de corbata o com a penjoll, fins i tot com a punt de llibre. A ella hi va fermada una veta vermella que es pot deixar a la cullereta afegint-hi un toc de color. Està inspirat en el regal que es dona als caixers que han participat en les festes de Menorca, essent el dibuix de la canya part del packaging. La comissió avaluadora ha valorat especialment la peça per l’encaix entre l’artesania i la part gastronòmica, així com tots els detalls i el procés tan laboriós que ha fet l’artesana per presentar la peça.

D’altra banda, en la categoria d’obsequis agroalimentaris:

  • “Mèrvels” de l’apicultor Antoni Anglada. Es tracta d’una peça que uneix tres dels productes estrella de la gastronomia menorquina, la mel, la sobrassada i el formatge. Es tracta d’unir aliments tradicionals i per fer-ho s’ha utilitzat la forma esfèrica dels mateixos a partir de la incorporació del joc mèrvels. Aquest producte s’incorpora dins un embalatge de fusta esfèrica feta per fosters locals per donar-li una empremta original. La comissió avaluadora ha destacat la relació entre tradició, innovació, la unió d’elements tradicionals i la utilització d’un embalatge conscient i respectuós amb el medi ambient.
  • “Illa de Mel” dels apicultors Rafel Mascaró i Sara Peinado. La peça resta d’un paner d’espart que conté la selecció de les tres de les mels de la seva marca, la mel de primavera, la mel de tardor i la mel crema. La comissió avaluadora destaca el conjunt de la peça, que atreu pel seu packaging i per aconseguir crear una relació molt preuada entre l’envàs i el producte, i el valor de la peça com a regal agroalimentari.

Criteris de selecció

Per triar les peces seleccionades, s’han tingut en compte aspectes com la presentació del producte, les matèries primeres utilitzades, les tècniques emprades o el valor afegit que aporten en aspectes com ara la singularitat, la tradició o la innovació. Els membres del jurat han coincidit en assenyalar “l’alt nivell” de totes les propostes presentades i el valor de cadascuna tenint en compte els processos de producció artesanal i la idea que es vol transmetre amb cada peça.

Enguany, el concurs ha estat organitzat i promogut per l’Associació Leader illa de Menorca, amb l’objectiu de donar suport als artesans de Menorca i donar visibilitat tant a obsequis agroalimentaris com a obsequis artesanals relacionats amb la gastronomia, comptant també amb el suport de Foment del Turisme i del Consell Insular de Menorca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa