Balears Vadegust
Pouch, el nou blanc que s’afegeix a llista de vins de Menorca

La incorporació d’un nou vi al catàleg de productes elaborats a Menorca, sempre desperta la curiositat i l’interès dels qui seguim de prop l’actualitat vitivinícola insular i no deixa de ser un fet d’heroïcitat enmig d’un mercat sempre curull d’oferta. En aquesta ocasió, es tracta d’una suma d’esforços i il·lusions entre el propietari de la finca de Binifaell Nou, l’arquitecte madrileny Miguel Olazábal i el celler Solano, que s’ha encarregat de fer-ne l’elaboració i l’embotellat.

Així d’aquesta manera ha nascut Pouch, un blanc cupatge amb les varietats chardonnay i prensal blanc del qual s’han fet unes dues mil ampolles. De color groc, clar i net, es tracta d’un vi fresc d’estiu per acompanyar peixos, marisc, aperitius i arrossos amb aromes a fruita blanca i tocs cítrics on s’hi troben matisos suaus salins i minerals que li confereixen una personalitat pròpia. La fermentació es va fer per separat a 14 graus en dipòsits d’acer inoxidable. Pel que fa al nom del vi fa referència a un tipus de bossa o sac que envolta el cos i on s’hi acaben posant moltes coses, una expressió que a casa d’en Miguel Olazábal empren tot sovint i que els seus cinc fills, van escollir per unanimitat. Un projecte sens dubte íntim i familiar on també la il·lustració de l’etiqueta ha estat obra del mateix arquitecte que ha volgut emprar una aquarel·la que dibuixa la silueta de la mateixa finca. El nou vi es distribueix només a l’illa i s’encarrega l’empresa De Vins Menorca de subministrar-lo.

Miguel Olazábal | D.B

Vi d’autor

Sens dubte, Pouch es un projecte de vi d’autor que Miguel Olazábal ha volgut tirar endavant amb l’ajuda de Xavier Solano i la seva enòloga, la Mercè Avellan per l’estima que professa per Menorca amb la qual es va comprometre fa vint anys quan va adquirir aquesta finca de 20 hectàrees situada al terme municipal de Maó. Posteriorment, com a despatx d’arquitectura, va assumir-ne progressivament la seva reforma per poder gaudir dels estius amb la seva nombrosa família. El cuquet pel vi va sorgir al 2016 quan va decidir plantar les dues primeres hectàrees de vinya amb la intenció de començar a elaborar blanc i per això va optar per aquestes varietats admeses dins la Indicació Geogràfica Protegida Vi de la Terra Illa de Menorca. Després de diverses proves, al 2019 van fer la primera el·laboració però no ha estat fins l’any passat que van quedar convençuts del producte per poder sortir al mercat. Al 2019 també va ampliar dues hectàrees més la superfície dedica a vinya, on hi va plantar cabernet sauvignon, syrah i merlot per poder optar a fer un negre quan sigui el moment. Del que sí que te ganes aquest arquitecte per l’any vinent es afegir un segon vi, en aquest cas rosat

Oli

Moltes vegades en aquests projectes agrícoles moguts més per la passió que no pas pel rendiment econòmic, van acompanyats també de la producció d’oli i en aquest cas la família Olazábal va decidir plantar dues hectàrees d’oliveres amb les varietats arbequina, piqual i hojiblanca. De moment el seu resultat han estat uns 80 litres d’oli per a consum propi i d’amics tot i que la intenció a curt plaç passa no només per plantar més olivera sinó acabar fent un molí propi. Estarem atents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa