Balears Vadevi
San Crispín, setanta anys de cooperativisme i economia social

La Cooperativa de Consum de San Crispín ha celebrat aquest final d’abril l’acte institucional de commemoració del seu 70è aniversari al Convent de Sant Diego d’Alaior, una cita on va aprofitar per fer valdre la seva defensa de l’economia social i reivindicar el model cooperatiu de supermercat social amb valors que defensa l’entitat alaiorenca i que comparteix amb els seus 3.600 socis. L’acte va comptar amb una nodrida representació institucional encapçalada per la presidenta del Govern, Francina Armengol que va lloar la tasca de l’entitat alaiorenca per ser un exemple de sostenibilitat, cooperació i compromís amb la gent, les entitats i la producció local. En aquest sentit, Armengol va destacar que San Crispín “era i és la cooperativa de consum més gran de les Balears“, i la va qualificar de referent per a tot l’arxipèlag i per a altres cooperatives, assenyalant que amb la seva creació va fer possible que gent amb moltes dificultats pogués tenir una vida millor.

Francina Armengol | Foto: Manolo Barro

Per la seva part, la presidenta de l’entitat, Belly Ester va aprofitar l’acte per homenatjar totes aquelles persones que havien contribuït a fer de San Crispín tot un referent i va voler referir-se especialment als seus socis que son la raó de ser que dona oxigen a l’entitat per tal de sobreviure en un sector tant competitiu com el de la gran distribució. Finalment el periodista Miquel Àngel Marquès va ser l’encarregat de fer un repàs a l’evolució històrica i econòmica de l’entitat. L’acte va comptar amb la música d’Eva Pons Trio que amb les seves cançons i una projecció d’imatges històriques de San Crispin,  van omplir la celebració d’emotivitat. 

Història

La Cooperativa va néixer l’any 1953 quan el gremi de treballadors del calçat d’Alaior, va crear un economat per lluitar contra la inflació i l’especulació dels preus de postguerra en el ram de l’alimentació. Aquella llavor va germinar i es van obrir fins a cinc botigues a diferents pobles fins que el pas dels anys i la irrupció d’altres models de superfície comercial van exercir una pressió i una competència que va provocar que avui dia es mantinguin quatre botigues obertes. Si set de les deu empreses més antigues segons el Registre Mercantil de Menorca són cooperatives, San Crispin, és la 3a més antiga de l’illa.

Estrena de nou local

L’entitat alaiorenca ha adquirit recentment un nou local comercial situat al carrer del Ramal d’Alaior, a l’antic Cinema Espanya on fins fa poc hi havia hagut una entitat bancària i que servirà per acollir una nova botiga en substitució de la qual també hi ha actualment al mateix carrer. “S’ha fet una operació pensant en patrimonialitzar l’entitat, ja que fins ara estàvem de lloguer, adquirint aquest local que està a molt pocs metres de l’actual. Hem formalitzat un préstec hipotecari i a partir d’ara, pagarem una quota similar que ens permetrà ser-ne propietaris” explica la presidenta de San Crispín. L’objectiu és poder inaugurar la nova botiga aquest 2023, convertint l’establiment en el més modern i avançat de tots els que té l’entitat actualment a l’illa.

Aparador del producte local

La Cooperativa San Crispín té dos establiments a Alaior i un a Es Migjorn a banda d’una botiga en línia que dona servei a tota Menorca. Segons un estudi publicat l’any passat per l’Institut d’Estudis Menorquins, és la superfície comercial de Menorca que més proporció de producte local té disponible. Tot i que des de San Crispín consideren que encara els falta molt camí per recórrer per incrementar la presència de producte local als seus establiments, treballa amb 85 proveïdors de l’illa. L’any passat, per exemple, va vendre 11.159 kg de carn de Menorca, 16.523 de fruita de Menorca, 34,63 kg de verdura de Menorca, 29.617 kg de formatge de Menorca i 7.850 d’embotit kg de Menorca a més de 23.781 dotzenes d’ous menorquins. Dona feina a 32 persones de mitja i el 2022 va facturar 5,9 milions d’euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa