Balears Vadevi
Sidra ecològica ‘made in Menorca’

Diuen que el món és dels valents o en tot cas d’aquells que fan realitat els seus somnis. Des de fa tot just un any, en David Fiol ha posat en marxa un petit celler a Ciutadella de producció artesana de sidra, un producte que forma part del llegat que van deixar els britànics durant la seva dominació al segle XVIII, ja que s’importava en grans quantitats per ajudar a mantenir el bon estat de salut de les tropes destacades.

Foto: Sidra Kane

‘Sidra Kane’, amb pomes autòctones

Tot aquest llegat cultural és el que Fiol ha volgut aprofitar, maridant-lo amb pomes autòctones i que l’han ajudat a fer néixer la nova Sidra Kane. “A Menorca disposem d’una varietat de poma molt dolça de mida més aviat petita i d’un color vermellós, que va ser introduïda durant la denominació britànica, la poma Kane” explica David Fiol. “El seu nom li deu al primer governador anglès que va tenir Menorca, Sir Richard Kane, que és molt recordat perquè va introduir molts avenços en matèries com l’arquitectura, el comerç o l’agricultura”, afegeix.

Tot i això, la primera producció de sidra menorquina no s’ha pogut fer exclusivament amb pomes de Menorca perquè la producció li resultava insuficient i s’han utilitzat també pomes ecològiques vingudes de Galícia que habitualment també s’empren per elaborar sidra. L’objectiu que té David Fiol amb aquest nou projecte és també ajudar a reactivar el cultiu de poma a Menorca. De moment ha produït uns 4.000 litres que ha començat a distribuir i comercialitzar a través de petites botigues i supermercats locals de Menorca així com hotels d’interiors que s’han interessat per poder oferir la seva sidra als seus hostes. “La sidra i el formatge de Maó mariden molt bé” comenta.

La producció es fa de manera artesanal des del celler de Ciutadella | Foto: Sidra Kane

La producció

Tot el procés productiu es fa de manera artesanal al celler que David Fiol disposa a Ciutadella i que compta amb les eines tradicionals amb les quals s’elabora la sidra com la trituradora o els dipòsits que han convertit el seu petit garatge en un autèntic llagar tradicional.

La Sidra Kane comença a elaborar-se al setembre, que és quan obté els 8.000 quilos de pomes que necessita les finques menorquines que li subministren i les que arriben d’A Estrada, Pontevedra. Entre setembre fins a principis de novembre s’encarrega de seleccionar i netejar acuradament cadascuna de les pomes i posteriorment es trituren amb la màquina de mallat per passar cap al procés de premsat amb el llagar. Un cop obtingut el suc s’haurà de filtrar abans de passar als quatre dipòsits que té Fiol on s’inicia el procés de fermentació de manera natural. No serà fins al mes de febrer o març quan arribi el moment idoni per poder embotellar-la.

El nou productor de sidra menorquina compta amb l’assessorament d’un amic asturià que l’ajuda i que és un gran coneixedor de tot el procés. La filosofia de producte artesà porta també incorporat un element de circularitat afegit, ja que les restes de poma, es regalen a pagesos o finques rurals perquè serveixin d’adob o aliment per a animals. “Tenim clar que som a una illa on el respecte per l’entorn és màxim”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa