Balears Vadevi
Tornen les experiències d’enoturisme a Menorca

Els cellers menorquins han tornat a posar en marxa les seves experiències enoturístiques amb l’objectiu d’aprofitar l’inici de la temporada turística.

El celler Torralbenc d’Alaior ha arrencat aquest mes de maig les seves activitats per conèixer i tastar els vins que s’elaboren a la seva finca. Una experiència rodona on també aprofiten per combinar la visita amb el tast de productes menorquins com l’oli, que s’elabora a la mateixa explotació, així com altres productes típics de la gastronomia menorquina com el formatge, la sobrassada, els embotits o el pa.

És el tercer any que Torralbenc porta a terme aquesta iniciativa que l’any 2021 va estrenar de la mà del seu responsable comercial, Claude Geyer, qui a la vegada exerceix de guia i amfitrió. La visita consta de dues parts amb un recorregut que s’inicia als jardins de l’agroturisme de luxe on estan situades les vinyes, i es va endinsant a través d’un paisatge mediterrani on ja es poden trobar les oliveres que serveixen per produir l’oli d’arbequina de consum intern pel restaurant de l’agroturisme. Una ruta circular que arriba fins als magatzems on hi ha els dipòsits d’inoxidable on treballen l’enòleg i la resta de personal tècnic, per tornar a enfilar de nou cap a un dels porxos de l’hotel on es fa el tast guiat.

El celler té actualment 16,5 hectàrees en explotació, 6,5 de les quals estan en producció, un fet que els permet tenir una expectativa de poder arribar a les 90.000 ampolles. El balanç de visites d’aquests dos anys inicials ha estat molt positiu, amb forta presència de públic nacional com internacional, especialment de francesos que s’interessen per tot allò que fa olor de quilòmetre zero. Aquest mes de maig les visites tenen lloc de dilluns a divendres a les dotze del migdia, però a partir del 12 de juny passaran a realitzar-se en horari de tarda, a les 19:00 hores. 

Bodega Binifadet de Menorca | Binifadet
Bodega Binifadet de Menorca | Binifadet

Binifadet, el pioner

El celler de Sant Lluís ja va començar a finals d’abril les activitats de manera regular. De fet, Binifadet va ser el primer de Menorca que va apostar en el seu moment per oferir visites guiades com una de les estratègies comercials en què es van basar per promocionar els seus productes.

Situat al sud de l’Illa compta amb dotze hectàrees d’extensió i una producció anual al voltant de les 100.000 ampolles. Les visites guiades al seu celler per poder degustar tots els seus vins i conèixer el procés d’elaboració s’han convertit en una proposta lúdica amb la qual aprofiten la temporada turística per donar a conèixer el celler, transformant les degustacions a la seva terrassa en un espai idíl·lic on poder aprofitar per dinar o sopar.

El fet que faci més d’una dècada que les organitzen, permet fins i tot fer una reserva en línia a través de la mateixa pàgina web de Binifadet. En aquest sentit, el celler promou visites guiades de dilluns a diumenge que es poden fer en castellà o en anglès, en horari de matí o bé de capvespre. Durant més d’una hora, el visitant pot passejar entre les vinyes per descobrir la finca i s’endinsa en el soterrani del celler, on es produeix el procés de l’elaboració i l’emmagatzemat de les botes on reposa el vi. L’experiència permet descobrir les diferents fases de l’elaboració del vi, des de la verema fins a l’embotellament i l’etiquetatge a més de posar el focus en les variacions del procés en tractar-se d’un tipus de vi o altre, des de blancs, rosats, negres, dolços o escumosos. L’activitat acaba amb un tast guiat de tres dels seus vins. 

Imatge de l’interior del celler Binitord | Foto: Binitord

Binitord, a Ciutadella

I el tercer celler que també obre les portes durant tot l’any, però especialment, a partir d’aquest mes de maig és Menorca és Vinyes Binitord, a Ciutadella.  El celler, fundat l’any 2002 per Joan Sintes, Bernadet Baños, Sisca Quetglas i Toni Salord, té plantades deu hectàrees de vinya a la zona sud de Ciutadella, a mig camí del Far d’Artrutx i ofereix la possibilitat de conèixer les seves vinyes i fer un tast dels seus vins o del seu vermut, l’únic que s’elabora a l’illa.

Binitord té un gran compromís amb la sostenibilitat i des de fa 12 anys està integrat en un programa de pràctiques agràries molt respectuoses amb el territori que promou el Grup Ornitològic de Balears de Menorca (GOB), a més d’estar adherits al segell Menorca Reserva Biosfera que avala precisament tot aquest compromís. De dilluns a dissabte organitza visites guiades en horaris de matí i tarda amb la possibilitat de fer-ho en català, castellà o anglès. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa