Tafoners i embotelladors d’oli de Mallorca i de Menorca han efectuat una visita professional a la Toscana, una regió que té algunes similituds amb les Balears, i que produeix l’oli de millor reputació d’Europa.
Aquesta regió és de poca importància quantitativa (sols un 3% de l’oli italià), però ja fa temps va optar per la qualitat. El seu relleu dificulta produccions molt mecanitzades, i té uns costs de producció tan elevats o més que els nostres. Però les explotacions, moltes de les quals són familiars, asseguren la seva viabilitat amb olis diferenciats (en gran part monovarietals, amb desenes d’olis distints), amb una estricta aplicació de bones pràctiques productives i d’elaboració. La tecnologia moderna, amb una gran professionalitat dels tafoners, assegura olis de característiques òptimes.

Els toscans també han sabut vincular l’oleocultura amb el turisme, amb activitats de tast i de visita a les explotacions; i treballen activament a millorar la cultura de l’oli en la població local. El contacte de la DOP Oli de Mallorca amb la DOP Chianti Clásico ha estat un dels fruits de la visita, en la qual els dos presidents es comprometeren a futurs projectes col·laboratius.

Els assistents al viatge, una vintena de professionals, han tornat molt satisfets de les experiències que han pogut conèixer i de l’excel·lent acollida dels seus col·legues italians.