Balears Vadegust
Les cooperatives agroalimentàries de Balears milloren la facturació el 2020

Cooperatives Agro-alimentàries Balears ha celebrat aquest divendres l’Assemblea General a la Cooperativa Coinga, a Menorca, on hi ha reunit representants de les cooperatives i SATs sòcies d’arreu de les Illes. Durant la trobada, s’ha fet balanç d’un dels exercicis que consideren més difícils dels seus 33 anys d’història: un any 2020 marcat per la Covid-19, l’Estat d’alarma, el tancament del canal horeca, canvis normatius, aranzels dels Estats Units, la crisi dels preus i la reforma de la PAC, entre molts d’altres factors que han afectat el sector agroalimentari en els darrers mesos.

Balanç de la gestió i xifres

El 2020, malgrat els problemes de rendabilitat al camp, ha estat un any rècord de facturació en el conjunt de les cooperatives sòcies de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears. Han aconseguit 83 milions d’euros, un 2.6% més que l’exercici anterior, un volum de facturació que no s’assolia des de l’any 2017. La presidenta de l’Associació, Jerònima Bonafé, considera que aquest augment es deu a “l’increment de consum de producte local durant la pandèmia i a una major conscienciació de la població sobre l’alimentació i els hàbits de vida saludable. Tot plegat, deia, sumant-se a l’esforç que han fet totes les cooperatives agroalimentàries per apropar el seu producte al consumidor”.

Entre les xifres presentades, destacar que l’any 2020 Cooperatives Agro-Alimentàries tenia 31 entitats sòcies, que sumen un total de 7.838 persones associades, de les quals, 1.817 -un 23%- són dones. I que l’ocupació i el ritme de treball s’ha mantingut estable, adaptant-se a les exigències sanitàries del moment.

“El compromís de les cooperatives amb la societat s’ha posat en manifest amb multitud d’iniciatives de col·laboració dels seus membres, com per exemple, la desinfecció dels carrers o l’organització de dispositius de seguretat amb Protecció Civil. Tota situació de crisis permet noves oportunitats”, dirà la presidenta. “La pandèmia ha permès que la societat de les illes posi en valor el treball de producció dels aliments i manteniment dels paisatges que duu a terme el sector cooperatiu agroalimentari”.

Durant l’Assemblea també es va reconèixer aquelles cooperatives que havien destacat i obtingut premis per les seves gestions en els darrers mesos, com el Premio Jaime II del Consell de Mallorca i Premi Ramon Llull de la Comunitat autònoma a iniciatives de Cooperatives, així com el premi de Cooperatives Agro-alimentarias de España Coop. al Desarrollo Rural lliurat a Coinga; i hi va haver també part del programa dedicat a xerrades i ponències, com la que va fer Agustín Herrero sobre la “Llei de Cadena Alimentària: aplicació per a cooperatives“.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa