Balears Vadevi
Nova injecció econòmica per al sector lacti per salvar la crisi de preus

El Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) ha publicat aquest dijous la convocatòria del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, de les ajudes per valor de 2,8 milions d’euros per mantenir el sector lacti davant la crisi provocada per la guerra d’Ucraïna corresponent a l’any 2023. Aquestes quanties es podran incrementar amb crèdits que es poden destinar a aquesta finalitat. El termini de presentació de sol·licituds és de 15 dies a partir de l’endemà de la publicació d’aquesta resolució al BOIB i fins al 14 de juliol de 2023.

La convocatòria inclou 2,3 milions d’euros per al sector lleter de l’illa de Menorca, i 500.000 euros per a sector lacti de la resta d’illes. Les ajudes destinades al sector lacti de l’illa de Menorca es financen amb 1.000.000 d’euros, a càrrec del Consell de Menorca, i 1.300.000 d’euros, a càrrec de la CAIB.

Les despeses subvencionables corresponen al sobrecost en el manteniment de l’activitat dels productors de llet de vaca per l’impacte de la guerra d’Ucraïna i els derivats de la crisi de la cadena de subministraments que han sobrevingut d’aquesta invasió. Les ajudes s’atorgaran mitjançant el sistema de mòduls, calculat el sobrecost de la producció entre l’1 de gener al 31 de desembre de 2022. La convocatòria estableix la quantia de l’ajuda en funció del nombre i de la raça de les vaques (de la reina, frisona, mestissa, jersey, parda, menorquina, normanda i fleckvieh). L’import màxim per beneficiari per cada explotació serà de 0.046 cèntims per litre de llet declarat a INFOLAC 2022.

El peticionari i la seva explotació han d’estar inscrits i actualitzats en el Registre d’Explotacions Ramaderes (REGA), com a explotació ramadera de boví de llet o mixta, dins el 2022 i fins al moment de presentar la sol·licitud.

L’amenaça d’una baixa de preu de la llet posaria en perill la supervivència del sector/CAIB

Un sector estratègic en crisi permanent

El sector lleter té la consideració de sector d’estratègic a les Illes Balears, per raons econòmiques, socials i ambientals. La cadena de valor del sector lleter de les Balears està formada per 162 explotacions de llet o mixtes, dues indústries làcties, 40 formatgeries artesanals, 13 formatgeries industrials i 34 maduradors d’un dels productes alimentaris més reconeguts i valorats de les Balears, com és el formatge DO Mahón-Menorca.

La direcció general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha mantingut aquest dimarts una ronda de contactes i conversacions amb els actors firmants del pla PROVILAC per valorar la situació del mercat lacti estatal i menorquí, i com influeix la situació general sobre la realitat illenca. El director general, Fernando Fernández, s’ha reunit amb Queserías Menorquinas, COINGA i les organitzacions professionals agràries (Unió de Pagesos de Menorca, AGRAME i FAGME).Fernández ha explicat que l’objectiu de les reunions és «conèixer com es situa cada una de les empreses i organitzacions davant la situació actual i quines són les previsions de cara a la campanya d’estiu, en definitiva, com veuen els diferents actors l’horitzó a mitjà termini». El director general ha demanat «compromís i responsabilitat» a totes les parts i ha remarcat que l’objectiu «és acabar el 2023 amb el mateix preu de la llet que reben els ramaders actualment i mantenir el suport a les explotacions ramaderes de llet per mantenir la renda actual». Ha recordat, a més, «l’esforç que ha fet la indústria làctia per millorar i augmentar els canals de comercialització i de valor dels productes durant el darrer any».

La reunió era conseqüència dels moviments en el mercat de dies enrere, a nivell estatal, després que es desfermàs el pànic quan AGRAME anuncià que no permetria una baixada en el preu de la llet i de la quallada. La patronal agrària i ramadera de Menorca ja va estimar a final de l’any 2022 que els costos de producció d’un litre de llet superaven els 70 cèntims i que no es podia tensar més als ramaders menorquins.”Abaixar el preu de la llet a Menorca en aquests moments és un contrasentit quan mai hem aconseguit el preu mitjà nacional ni els costos de producció. No podem cenyir-nos al mateix patró perquè no es parteix dels mateixos paràmetres que la resta del país”, manifestaven.

El sector lacti de Menorca continua mantenint una complexa i difícil situació en l’actualitat, asseguren des d’AGRAME. “És necessari que la indústria continuï treballant en la mateixa línia de l’últim any i mig per a poder sortir tots d’aquesta difícil situació junts”.

El mercat de la llet sempre ha estat fluctuant, i també obeeix a una certa temporalitat dels litres produïts per vaca en funció de l’època de l’any i altres factors, així com l’entrada excedent de producció d’altres països, la qual cosa fa que el mercat, oferta i demanda, no tinguin un comportament lineal. En un context inflacionista molt menys.

Les últimes dades de l’informe del FEGA, del mes de febrer, indiquen un preu mitjà de la llet a nivell nacional de 0,603€/l i 0,51€/l en els Illes Balears, la qual cosa suposa un diferencial de més de 8 cèntims per litre respecte a la mitjana nacional.

Encara que no hagi estat possible equiparar el preu de la llet a Menorca als de la resta d’Espanya la tendència ha estat positiva. I s’ha valorat l’esforç de les indústries locals fins avui. El sector va apostar per donar un respir a la indústria menorquina i anar realitzant unes pujades més baixes però continuades a l’efecte de no retrocedir en els preus quan això passàs en el mercat a escala nacional. “Mantenir un cert equilibri que permetés subsistir a productors i indústria”, diuen des dAGRAME. “Aquesta ha de ser la línia de treball a seguir que ha de mantenir-se”.

Els ramaders lluiten cada dia per evitar aquesta situació que provocaria que es plantegin novament sacrificar vaques, assecar-les, en definitiva, una baixada de la producció i/o tancament d’explotacions.

Els pròxims dies continuaran les reunions amb la resta d’actors implicats.

Més notícies
Fernando Fernández: '«no hi ha raons objectives a les Balears per davallar el preu per litre de llet, ja que els costos de producció no han davallat'/CAIB
Govern i ramaders fan front comú per evitar la baixada del preu de la llet
Agricultura demana compromís a la indústria làctia i que no abaixi el que paga als productors
Les vaqueries de Mallorca caminen lentament cap a la desaparició empeses per una situació econòmica insostenible/Cedida
Ramaders de boví de llet, disposats a donar batalla des de la cooperativa
Inspirats amb el Provilac de Menorca, volen aprofitar la darrera oportunitat per mantenir viu el sector a Mallorca

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa