Balears Vadevi
Premsal, una varietat amb diferents perfils de vi

Bona és la varietat moll, premsal blanc, mollet o premsal, la qual té diferents anomenades segons a quina banda de l’illa es conrea. Aquesta varietat té tants de noms, com diferents possibilitats d’expressió. I aquesta qualitat l’ha sabuda interpretar, amb encert, l’enòloga Elisabet Fuentes del celler pollencí de Can Vidalet, que aquests dies de maig n’ha dirigit un tast. El recordem, per ordre de servei.

Barros de Cecili 2021. 12% vol., ecològic

Fermentat, una part, amb les pells, amb les quals macera entre tres i quatre mesos dins una àmfora de fang. Una altra part roman sense les pells dins un mateix recipient. Regala un nas amb aromes de mel, fruita blanca i punts marcats per la mineralitat. Evoluciona cap a tocs d’herbes, fonoll i trèvol. Frescor. Té una entrada viva, amb un pas amb certa untuositat. Un pèl tànnic. Llarg i amb un final sec. És una edició limitada que sortirà al mercat a partir del mes de juny.

Ampolla del vi ’38 Arrobas’ | Foto: cedida

38 Arrobas 2021. 12% vol., ecològic.

Envellit prop d’onze mesos dins una bota centenària de mançanilla. Sense filtrar, ni estabilitzar i en treu unes 800 ampolles. Criat amb vel de flor. Acabat de servir a la copa brinda aromes torrefactes, talment bessons torrats. Tocs fumats. Brins d’espècies coents. I pacientment, cedeix el lloc als perfums de fruita blanca al forn i flors blanques. Tocs minerals i records de llevats. Entrada directa en boca, amb retrogust de torrefactes, fruita blanca i mineralitat. Pas viu, fresc, afinat i llarg. Una aclucada d’ull al sud.

Ancestral de Cecili blanc 2022. 11% vol. Bombolles ecològiques i sense sulfurós afegit

Un vi terpènic que ofereix molta fruita blanca i alhora tocs de mel i caramel. Crema tendra de pastisseria i flors. La bombolla en boca està ben integrada. Fresc i equilibrat. Retrogust de fruita blanca al forn amb notes de pastisseria. Llarg i amb final sec.

L’enòloga Elisabet Fuentes, treballadora incansable a la recerca de les peculiaritats dels vins de Mallorca/Cedida

Aquests tres vins, fruit de l’interès que ha tengut Elisabet Fuentes per conèixer que podia donar aquesta varietat, l’han dut a experimentar de diferents maneres i finalment ha aconseguit tres expressions singulars, elaborant monovarietals de moll.

Més notícies
Bibiloni: 'L’illa està vivint una revolució del vi, que definiria com una cerca del potencials de les varietats autòctones' | cedida
Catalina Bibiloni: “El vi de Mallorca viu una revolució basada en les varietats autòctones”
Docent i comunicadora, comparteix en aquesta entrevista com la passió transforma una aficionada en una analista sensorial de vins
Barros de Cecili, la darrera criatura de Can Vidalet
L’enòloga Elisabeth Fuentes ens presenta un vi representatiu de la filosofia del celler de Pollença
Alambí de Can Vidalet | IG
Can Vidalet, un celler amb alambí
La bodega de Pollença ofereix una gamma de licors de fabricació pròpia realitzats amb subproductes del raïm

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa