Bona és la varietat moll, premsal blanc, mollet o premsal, la qual té diferents anomenades segons a quina banda de l’illa es conrea. Aquesta varietat té tants de noms, com diferents possibilitats d’expressió. I aquesta qualitat l’ha sabuda interpretar, amb encert, l’enòloga Elisabet Fuentes del celler pollencí de Can Vidalet, que aquests dies de maig n’ha dirigit un tast. El recordem, per ordre de servei.
Barros de Cecili 2021. 12% vol., ecològic
Fermentat, una part, amb les pells, amb les quals macera entre tres i quatre mesos dins una àmfora de fang. Una altra part roman sense les pells dins un mateix recipient. Regala un nas amb aromes de mel, fruita blanca i punts marcats per la mineralitat. Evoluciona cap a tocs d’herbes, fonoll i trèvol. Frescor. Té una entrada viva, amb un pas amb certa untuositat. Un pèl tànnic. Llarg i amb un final sec. És una edició limitada que sortirà al mercat a partir del mes de juny.
38 Arrobas 2021. 12% vol., ecològic.
Envellit prop d’onze mesos dins una bota centenària de mançanilla. Sense filtrar, ni estabilitzar i en treu unes 800 ampolles. Criat amb vel de flor. Acabat de servir a la copa brinda aromes torrefactes, talment bessons torrats. Tocs fumats. Brins d’espècies coents. I pacientment, cedeix el lloc als perfums de fruita blanca al forn i flors blanques. Tocs minerals i records de llevats. Entrada directa en boca, amb retrogust de torrefactes, fruita blanca i mineralitat. Pas viu, fresc, afinat i llarg. Una aclucada d’ull al sud.
Ancestral de Cecili blanc 2022. 11% vol. Bombolles ecològiques i sense sulfurós afegit
Un vi terpènic que ofereix molta fruita blanca i alhora tocs de mel i caramel. Crema tendra de pastisseria i flors. La bombolla en boca està ben integrada. Fresc i equilibrat. Retrogust de fruita blanca al forn amb notes de pastisseria. Llarg i amb final sec.
Aquests tres vins, fruit de l’interès que ha tengut Elisabet Fuentes per conèixer que podia donar aquesta varietat, l’han dut a experimentar de diferents maneres i finalment ha aconseguit tres expressions singulars, elaborant monovarietals de moll.