Balears Vadevi
Tot allò que sempre havies volgut saber sobre la tomàtiga de ramellet

Aquest cap de setmana Porreres ha estat el referent de la producció d’agricultura ecològica amb els actes organitzats entorn la Diada anual. L‘Associació de Varietats Locals està al darrere d’una mostra sobre un dels productes més emblemàtics de la gastronomia mallorquina: La tomàtiga de ramellet.

Exemple de resiliència

La tomàtiga de ramellet o de penjar és una varietat local fruit del resultat de la selecció per part de la pagesia durant una sèrie de generacions. Ha originat una gran diversitat de tipus varietals. És un cultiu d’estiu que s’ha adaptat a les condicions ambientals del territori, tot esdevenint un exemple de resiliència. El seu fruit es congria en ramells molt nombrosos i es conserva molt de temps penjada o estesa damunt canyissos o caixes.

És considerada com una varietat grup, ja que en la denominació comuna de la tomàtiga de ramellet hi trobam moltes denominacions diferents. Cada una d’elles procedeix d’un tipus de selecció i maneig diferent, el que fa que morfològicament siguin diferents. Totes formen part del patrimoni cultural de les Illes Balears.

A Mallorca hi ha diferents tipus varietals de tomàtiga de ramellet als diferents bancs de llavors: al Jardí Botànic de Sóller, a la UIB, a l’IRFAP (Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació), i a l’Associació de Varietats Locals. En el cas del banc de llavors del Centro de Recursos Fitogenéticos (CRF) de l’Instituto Nacional de Investigación Agraria (INIA) hi ha 36 accessions de tomàtigues de ramellet procedents de Mallorca i Menorca.

La pagesia i els vivers que tenen el seu propi banc, així com les persones que sembren la tomàtiga de ramellet a les seves finques, també conserven aquestes varietats. Aquests bancs de llavors són bancs vius, també anomenats insitu o en finca.

La mostra ha atret molt de públic a l’Ajuntament tot aprofitant la Diada/Assoc. Varietats Locals

Una exposició per gaudir

L’exposició, il·lustrada amb els dibuixos de Nívola Uyà, el disseny i grafisme de Lluís Vidaña i el vídeo de Joan Lluís Oliver convida als visitants a fer una ullada per la història d’aquesta hortalissa a través de les seves varietats, el seu cicle de reproducció o el seu cultiu, passant fins i tot per idees de consum, maneres d’enfilar. A la mostra també hi trobareu receptes per llepar-se els dits a partir d’aquesta fruita tan valorada.

“Volem que la gent que visiti aquesta mostra entengui que és i que significa la tomàtiga de ramellet”, explica Aina Socies, tècnica de l’Associació de Varietats Locals. Amb aquesta exposició es vol transmetre la importància de la seva preservació com a patrimoni cultural de Mallorca perquè es cuidi, conservi i valori com a part del nostre patrimoni cultural. Gràcies a les ajudes Leader MallorcaRural l’any passat vàrem començar a preparar aquesta exposició on, a través de diferents materials i audiovisuals repassam les característiques, història i coneixement que hi ha darrere d’aquesta #varietatlocal“, explica.

La trobareu a l’Ajuntament de Porreres fins al 3 de maig, i a partir del dia 5, es trasllada a Palma, a la botiga Melicotó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa